Karácsonyi túlélő kalauz fogainknak, avagy 10+1 tipp, hogyan óvjuk meg őket az ünnepek alatt is

A karácsony az év egyik legszebb időszaka, amikor a családok együtt ünnepelnek. A szeretet ünnepe, az együttlét, a nagy közös ebédek vagy vacsorák, együtt étkezések időszaka. Vendégségbe megyünk és vendégeket fogadnunk, mindenki a legjobb és legízletesebb receptjeivel készül. Sajnos a sok finomság a fogainknak nem feltétlenül akkor öröm, mint nekünk magunknak.

dikodent fogászat rendelő

1. Az ünnepek alatt is figyeljünk a megfelelő szájápolási rutinra!
Az első és legfontosabb teendőnk, hogy nem hanyagoljuk el a száj- és fogápolást az ünnepek alatt sem. Próbáljunk időt szakítani két családi ünneplés között is a megfelelő fogápolásra. Ne hagyjuk ki a fogselyem használatát sem, és szánjuk rá az időt az alapos fogmosásra is.

2. Kerüljük a folyamatos eszegetést
Az ünnepek során is figyeljünk oda, hogy ha lehet, ne egész nap csipegessünk, eszegessünk folyamatosan, hanem inkább több komplett étkezést tartsunk, köztük hosszabb szünetekkel. Ha megállás nélkül eszünk egész nap, akkor a szájüregben folyamatosan savas(abb) közeg alakul ki, mely kedvez a fogszuvasodás kialakulásának.

3. Rágózzunk bátran!
Talán illetlenség, de biztos megtaláljuk a módját, hogy ha kimaradt egy fogmosás, akkor legalább egy cukormentes rágó elrágásával javítsunk szájunk állapotán egy keveset. A rágózás egyrészt fizikailag eltávolítja az ételmaradékok egy részét a fogakról, másrészt serkenti a nyálképződést, ami javítja a száj savasságának mértékét, ezáltal lassítva a fogszuvasodás kialakulását. Természetesen csak és kizárólag a cukormentes rágógumik jótékony hatásúak ilyen szempontból.

4. Még az ünnepek alatt is csak mértékkel fogyasszunk édességet, tortát, süteményt és alkoholos italokat!
Bár a karácsonyi menü mindig sok bejglit, tortát, aprósüteményt tartalmaz, emlékezzünk, hogy ezek cukortartalma káros fogainknak. Szintén nem tesz jót fogainknak az alkoholtartalmú ital, mellyel koccintunk egymás egészségére. Ha egy mód van rá, használjunk fogbarát természetes édesítőszereket - xilitet, steivát vagy eritritet - a sütemények készítéséhez, így nyugodtabban csemegézhetünk az étkezés végén belőlük.

5. Szeressük a sajtot!
A sajt rágcsálása az étkezések végén segít fogainknak, mert helyreállítja, vagy legalább javítja a száj savasságának mértékét. Érdemes az ünnepi étkezést egy sajttállal zárni, mely nem csak ízletes, de a fogainknak és jót tehet.

6. Rágcsáljunk magvakat!
Az olajos magvak fogyasztása az ünnepek alatt is jót tesz, a fogaknak és a szervezetünknek is egyaránt. Magas ásványi anyag tartalmuk mellett táplálóak, laktatóak. A magvak rágcsálása serkenti a nyáltermelést, állaguk pedig alapos és hosszas rágásra ösztönöz, mely szintén jót tesz fogainknak.

7. Igyunk sok vizet!
A víz fogyasztása amellett, hogy az egész testre számos jótékony hatással van, segít az alkohol okozta szájszárazságot csökkenteni, mely felgyorsítja a fogszuvasodás kialakulását.

8. A karácsonyi menüben kapjanak helyet a fogaink számára értékes ételek!
Az ünnepi menü összeállításakor a családi hagyományok, a vendégek és családunk ízlése mellett fordítsunk kis figyelmet arra is, hogy melyek azok az ételek, melyek kifejezetten jót tesznek fogainknak. Korábbi cikkünkben megtalálja a legfontosabb fogbarát élelmiszereket, melyekből bátran válogathat a karácsonyi asztalra is.

9. Figyeljünk a csonthéjas gyümölcsök megfelelő tisztítására!
Fogaink számára nagy veszély jelentenek a csonthéjas gyümölcsök kemény héjának darabjai, melyek véletlenül benne maradnak az ételben. Szerencsétlenebb esetben akár egy darab le is törhet fogunkból, ha hirtelen egy kemény héjdarabra harapunk az ételben. Mindenképp gondosan tisztítsuk a diót a bejgli töltelék készítésekor, figyeljünk a meggymagra a piték, piskóták készítése során, és ne feledkezzünk meg a szelídgesztenye héjáról sem, ha gesztenyés ételt készítünk!

10. Továbbra se használjuk a fogainkat kés, dugóhúzó, sörnyitó vagy olló helyett!
Az ünneplés izgalmában mennyivel egyszerűbb és gyorsabb fogainkkal feltépni egy zacskót vagy kinyitni egy üveg sört, mint megszakítani az együttlétet és elmenni a megfelelő eszközért? Sokkal! De legyünk tekintettel fogainkra és ne használjuk őket eszközként. Megrepedhet, lepattanhat a zománcréteg, rosszabb esetben letörhet a fogunk. Amennyiben sérülést szenved a fog, ne hanyagoljuk el a problémát, keressünk fel egy fogorvost még az ünnepek alatt, nehogy komolyabb károsodást szenvedjen a fogunk.

10+1. Ajándékozzuk meg fogainkat egy új fogkefével!
A karácsonyi készülődés, családi ünneplések során nem feledkeztünk meg véletlenül a fogkefénk cseréléséről? Ha igen, akkor itt a remek alkalom, hogy a megajándékozottak közé kerülhessenek fogaink is. Lepjük meg őket egy új fogkefével.