Implantátum

Műgyökér beültetés

Az eljárás lényege: Az implantátum behelyezésének első műtéti fázisa az íny sebészeti bemetszésével kezdődik. Ezt követi az implantátumot befogadó csontágy kifúrása az íny alatti csontba. Ide kerül behelyezésre az implantátumot az állcsontba rögzítő rész (műgyökér). A műgyökér mérete (szélessége és mélysége) hasonló a pótlásra kerülő fog gyökerének nagyságával. Az implantátum feletti íny hézagmentes zárásával fejeződik be az első fázis. A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik.

A műtétet követő kéthetes gyógyulási időszakban kivehető fogsort csak abban az esetben lehet viselni, ha annak illeszkedését a fogorvos ellenőrizte és az új helyzetnek megfelelően szükség szerint korrigálta. Különösen vonatkozik ez az első hétre, amikor a varratok még a sebben vannak. Műfogsor ragasztó használata a varratszedésig nem javasolt.

A sebgyógyulást követően átmeneti fogpótlás készíthető. Ez történhet a meglévő fogsor átalakításával, alábélelésével, vagy készülhet akár teljesen új fogsor is.

A műgyökér behelyezése után három-négy hónap múlva következik a második fázis, az implantátum feletti íny megnyitása (átlyukasztása). Az implantátumba az íny szintjéig, vagy a fölé érő, ínyformázó- csavar kerül, melynek formáját felvéve gyógyul meg az íny kb. egy hét alatt. Ezt követően kapcsolható (csavarozható) az implantátumhoz a fej, majd a fogtechnikai laboratóriumban elkészített fogpótlás.