10+1 étel, ami jót tesz a fogaknak

Mit tehetünk ínyük és fogaink egészségéért, a rendszeres és alapos tisztításon és ápoláson túl? Fogyasszunk számukra kedvező élelmiszereket! 10+1 étel, ami jót tesz a fogaknak.

Tejtermékek

A fogzománcot jelentősen károsítják a savak és cukrok. A tej és joghurt nem savas, természetes állapotukban nem is magas cukortartalmúak, viszont magas a kálcium tartalmuk, ami a fogak és csontok egészségéhez elengedhetetlen. A sajt kálcium és foszfát tartalma a szájüreg ph értékének fenntartásában játszik szerepet. Fogyasztása serkenti a nyáltermelést, mely segít a fogszuvasodás megelőzésében, a folyamat lassításában.

dikodent fogászat rendelő

Gyümölcsök

Az erősen savas gyümölcsök (citrusfélék, alma) meggyengíthetik a fogzománcot, de általánosságban mégis a nyers gyümölcsök rágása, harapása tisztítja a fogakat. A gyümölcsök vitamin- és ásványi anyag tartalma a felszívódást követően támogatja a fog és az íny egészségét. A c-vitamin hiánya például hajlamosít a fogérzékenység, fogínygyulladás kialakulására. A citrusfélék magas savtartalmuk ellenére a nagy víztartalom miatt segítik a szájüreg tisztulását.

 

Zöldségek

A nyers zöldségek rágása, a gyümölcsökhöz hasonlóan, mechanikusan tisztítja a fogak felületét. Kifejezetten hatékony lehet a zeller, gyökérzöldségek, uborka rágcsálása a lepedék eltávolításában, rágás közben a fogínyt is masszírozzák, ami az íny vérkeringését serkenti. A zeller fokozza a nyáltermelést. A magas a-vitamin tartalmú zöldségek, mint sütőtök, répa, édesburgonya vagy brokkoli fogyasztása a fogzománc egészségéhez járul hozzá nagy mértékben. A hagymafélék kén tartalma elpusztíthatja a rossz leheletért felelős baktériumokat a szájban. Sajnos jellegzetes illata miatt másfajta rossz leheletet hagy maga után. De antibakteriális hatása bizonyított.

dikodent fogászat rendelő

Magvak

A szezámmag magas kálcium tartalmú és csökkenti a plakk mennyiségét, mindkettővel a fogzománc épségét elősegítve. A mák és a lenmag is hasznos fogaink és ínyünk egészsége szempontjából.

 

Zöldfűszerek, gyógynövények

A rossz lehelet ellen védekezhetünk petrezselyemmel, mentával vagy zellerrel. Rágásuk semlegesíti a szájszagot. Szárított fűszerekből vagy gyógynövényekből készítsünk házilag szájvizet. Gyógynövény teákkal is küzdhetünk szájüregünk, ínyünk és fogaink egészségéért. A zöldtea magas polifenol tartalma csökkenti a felgyűlt plakkot, akadályozza a fogszuvasodás, ínygyulladás kialakulását. A menták teája frissíti a leheletet. A kamillatea a fogíny gyulladására van jó hatással.

 

Kakaó

A kakaó összetevői gyulladáscsökkentő hatásuk mellett segítenek a fogszuvasodás, fogerózió megelőzésében. Legjobb lenne cukrozatlanul fogyasztani, de tejjel és cukorral sem annyira káros hatású, mint a cukrozott rágcsák, üdítők. Csokoládéból fogyasszunk fekete csokoládét, a lehető legkisebb cukortartalommal.

dikodent fogászat rendelő

Húsok

Az állati fehérjék, akár a vörös húsok, akár a fehér húsok és a tojások is, gazdagok foszforban, ami a kalcium mellett elengedhetetlen a csontok és fogak felépítéséhez.

 

Halhús

A halak húsa d- és a-vitaminban gazdag, emellett omega-3 zsírsavaknak is jó forrása. Utóbbi fokozza a szövetek egészségét, így támogatva a fogínyt. A rendszeres omega-3 fogyasztás ellenállóbbá tesz a gyulladásokkal, fertőzésekkel szemben.

 

Teljes kiőrlésű gabonák

A teljes kiőrlésű gabonák magnézium tartalma fontos a fogak és csontok felépítéséhez, továbbá magas b-vitamin és vastartalmuknak hála fokozzák az íny szöveteinek egészségét. Rostokban gazdagok, mely fokozza a nyáltermelést, ösztönzi a rágást, ami segít a fogszuvasodás kialakulásának meggátolását.

 

Víz

A megfelelő mennyiségű víz fogyasztása rengeteg módon támogatja szervezetünk és ezen belül fogaink, szájüregünk egészségét. A víz megtisztítja a szájüreget, fokozza a nyáltermelést, hidratálja a fogínyt és a szájüreg szöveteit is.

dikodent fogászat rendelő

+1 Rágógumi

Bár nem étel, de fogyaszthatjuk, így bekerülhet a listába. Amikor rágógumiról beszélünk, természetesen csak a cukormentes változatokra gondoljunk. A cukros rágógumik csak ártanak a fogainknak. A cukormentes rágógumi rágása során fokozódik a nyáltermelés, ami semlegesíti a szájüregben a savasságot, mindeközben fizikailag is eltávolítja a fogzománcra tapadt lepedéket, ételmaradékokat. Cukormentes rágók közül keressük a xilit tartalmúakat, mert a xilit önmagában is lassítja a fogszuvasodást. Cukormentes rágógumi rágásával küzdhetünk az édességi utáni vágy – és az édességek fogyasztása által okozott károk – ellen.