A szénsavas üdítők szerepe a fogszuvasodás kialakulásában

Itt a nyár, napokon belül egy újabb hőhullám éri el hazánkat, a kánikulában hideg, frissítő italokra vágyunk. Sokan a testnek és fogaknak is egészséges frissítők helyett a szénsavas, cukros üdítőitalokat részesítik előnyben. Mivel korunkban már nem csak a felnőttek, de a kisgyermekek is nagy mennyiségű szénsavas üdítő- vagy sportitalt fogyasztanak, fontos tudatosítani, hogy ezeknek nem csak a cukortartalma, de a magas savtartalma is jelentősen károsítja a fogakat. A jelenség a XXI. század jelentős problémája, táplálkozási szokásokból eredő betegségek egyik fő oka. Az elhízás és a cukorbetegség mellett a fogászati megbetegedések egyik kiváltója a cukros üdítőitalok fogyasztása. Az ital savassága meggyengíti a fogzománcot, a sérülékenyebb fogíny jobban ki van téve a szájban élő baktériumoknak, melyek az ital cukortartalma hatására nagy mennyiségben elszaporodnak. Ezáltal a cukros, szénsavas üdítők fogyasztása után nagyobb eséllyel alakul ki szuvasodás a fogakon.

dikodent fogászat rendelő

Mit tegyünk a fogszuvasodás elkerülése érdekében?

A lehető legkevesebb cukros, szénsavas üdítőitalt, energiaitalt vagy sportitalt fogyasszunk. Ha mégis ilyen italt választunk, minimalizáljuk a fogak érintkezését az itallal. Semmiképp sem szürcsöljük, szopogassuk, ha lehet, használjunk szívószálat. Az ital fogyasztása után öblítsük ki a szánkat vízzel, a fogmosást 1 órán át kerüljük, nehogy a meggyengült fogzománcot károsítsuk a fogkefével. Ha kedveljük ezeket az italokat és rendszeresen fogyasztunk is belőlük, igyunk mellettük fluoridos ásványvizet. Kisgyermekeknek, csecsemőknek cukor tartalmú italt ne adjunk cumisüvegből.

Aki a cukros, szénsavas italok helyett inkább finom, frissítő, egészséges és még fogbarát nyári kortyolnivalókra vágyik, korábbi blogbejegyzésünkben biztos talál kedvére valót.