Hűsítő nyári italok, melyek fogainknak sem ártanak

Összegyűjtöttünk pár egyszerű, gyorsan elkészíthető, mégis ízletes, változatos, egészséges és fogbarát nyári hűsítő finomságot.

Mentakoktél
Mossunk meg 1,5 csésze friss mentalevelet. Turmixoljuk le 4 dl vízzel, egy teáskanál őrölt köménnyel, egy csipet sóval, illetve fél citrom levével. Az így létrejött sűrűbb pasztát hígítsuk vízzel, kb. egyharmad-kétharmad arányban. Eritrittel, sztíviával, vagy nyírfacukorral édesíthetjük ízlés szerint. Akinek szimpatikusabb a szűrt változat, leszűrheti. Fogyasztható melegen, hűtve, vagy jégkockával.

dikodent fogászat rendelő

Szedres-mentás ital
Egy marék megmosott, friss mentalevelek tépkedjünk durvára vagy zúzzuk össze, pár szem szederrel együtt tegyük egy kancsó vízbe, majd pihentessük a hűtőben pár órát. Jégkockával, friss mentalevéllel díszítve tálalhatjuk.

Gyömbérital
Főzzünk meg egy fazékban egy adag gyömbért. A gyömbér szeleteket a fazék alján helyezzük egy egy pár centiméteres rétegben, öntsük fel vízzel és főzzük fél órán át. A főzetet lefedve hagyjuk kihűlni. Fogyasztás előtt szűrjük le, adjunk hozzá citromlevet és édesítőszert ízlés szerint. Hűtsük le vagy dobjunk bele pár jég kockát. Tálalhatjuk citromkarikával, jégkockával.

dikodent fogászat rendelő

Limonádék
A limonádét mindenki ismeri. De sokkal több rejlik ebben az italban, mint hinnénk. A limonádé elkészítése egyszerű, facsarjuk ki egy citrom levét, ízlés szerint szűrjük le vagy rostokkal együtt adjuk a vízhez. Édesítéshez használjunk fogbarát édesítőszereket.
Mitől nem lesz unalmas a limonádé? Adjunk hozzá változatos kiegészítőket. Készítsük naranccsal vagy grapefruittal vegyesen. Turmixolhatunk bele idénygyümölcsöt, vagy csak gyümölcsdarabokkal gazdagítva tálalhatjuk. Készíthetjük citromfüvesen, ilyenkor egy kis marék megmosott, friss citromfűlevelet törjünk össze vagy tépkedjünk durvára és adjuk a limonádénkhoz. Talán meglepő, de uborkával is jól párosíthatjuk a limonádét. Egy citromhoz használjunk két vagy három hámozott, leturmixolt uborkát. Bodzavirággal vagy házi készítésű cukormentes bodzaszörppel is feldobhatjuk a limonádénak.
Savas gyümölcsök fogyasztása után mindig várjunk 30 percet a fogmosással, hogy a savak által meggyengített fogzománc ne sérüljön a mosásnál.

dikodent fogászat rendelő

Levendulaszörp
3 evőkanál friss levendulavirágot egy zárható üvegbe kanalazunk, keverjük el az édesítőszerrel, majd öntsük fel fél citrom levével és 1,5 dl vízzel. Rázzuk alaposan össze a keveréket és hagyjuk állni. Minél tovább áll, annál intenzívebb lesz a kapott levendula íz. Egy-két nap után szűrjük le. Ízlés szerint hígíthatjuk, édesíthetjük. Jégkockával, jégbe fagyasztott levendulavirággal díszítve tálhalhatjuk.

dikodent fogászat rendelő

Uborkás-dinnyés ital
4:1 arányban turmixoljunk össze kockázott, magozott görögdinnyét és hámozott uborkát. Jéggel hűthetjük. A dinnye levessége miatt nem szükséges vízzel hígítani.

dikodent fogászat rendelő