Tévhitek a fogápolással kapcsolatban

Melyek azok a tévhitek, melyek évtizedek óta tartják magukat a közhiedelemben és akár ártalmasak is lehetnek fogainkra?

1. Nem kell fogkefét cserélni, amíg a sörtéi nem állnak szét.
Tévedés! A fogkefe sörtéinek tisztító hatása már 2 hónap után romlik, 3 havonta mindenképp érdemes lecserélni. De betegség után is, hogy elkerüljük az újrafertőződést. Továbbá akkor is, ha megosztottuk valakivel a fogkefénket, hisz nem akarunk annak az embernek a kórokozóiban is osztozni.

dikodent fogászat rendelő | fogápolás

2. Minél erősebben kell dörzsölni.
Nem az erős dörzsölés a hatékony fogmosás titka. Sőt! A túl erős dörzsölés vagy a túl kemény sörte felsérti, elvékonyítja, koptatja a fogzománcot, rossz esetben akár a cementet is felsértheti. Az erős mechanikai hatásra a fogíny is megsérülhet, mely a visszahúzódásához vezet, felszínre kerül a fognyak, mely további komoly fogászati tűnetek kialakulásához vezet. Fogmosáshoz mindig puha sörtéjű fogkefét válasszunk, kerüljük a túl erős és vízszintes irányú mozdulatokat a fogmosás során.

3. A rágógumizás kiváltja a fogmosást.
Nem igaz! A cukros rágók fogyasztása a cukortartalom miatt kifejezetten károsítja a fogakat. A cukormentes rágógumik rágása lehet hasznos a szájhigiéné szempontjából, mivel fokozza a nyáltermelést, mely ásványi anyagokhoz juttatja és erősíti a fogakat, de semmiképp sem helyettesíti a fogmosást.

dikodent fogászat rendelő | rágó

4. A fluoridok veszélyesek és nem fontosak.
Tévedés! A megfelelő fluoridbevitel fontos. A fluorid megakadályozza a baktériumok elszaporodását, védi a fogzománcot, ezáltal segít megelőzni a fogszuvasodást. Fluoridot nem csak a fogkrémmel, de az étkezés során is be lehet juttatni a szervezetünkbe. Igyekezzünk természetes eredetű fluoridokat fogyasztani, választani.


5. A fogfehérítés nem árt a fogaknak.
A fogfehérítők maró hatású vegyi anyagot, pl. hidrogén-peroxidot tartalmaznak, amely nemcsak a fogzománcot vékonyíthatja, gyengítheti, de az ínyt is károsíthatja. Megtörténhet, hogy a kilazult fogtömések alá vagy a fogak közé jut az anyag és ott fejti ki maró hatását. A túlzásba vitt fogfehérítés épp az ellenkező hatást is kiválthatja, az elvékonyodott zománc alól jobban előtűnik a fogak valódi színét adó dentin.

dikodent fogászat rendelő | fogfehérítés

6. A rossz fog örökletes, nincs mit tenni.
Csak részben igaz! Tény, hogy a fog szuvasodás ellenállósága egyéni és örökletes tényező, de ugyanakkor a fogai épségéért mindenki önmaga felelős. Még a legjobb gének is tehetetlenek a nem megfelelő szájhigiéné esetén.


7. A tejfogak ápolása nem fontos, hisz kipotyognak úgyis.
Tévedés! A tejfogak egészsége is lényeges. A tejfogak elromlása hatással lehet a majdani csontfogak egészségére is. Ugyanakkor az ép fogazat kisgyermekkorban is fontos a megfelelő rágáshoz, illetve a hangképzéshez, mely a beszédfejlődést is befolyásolja. A tejfogak tartják fenn a helyet a majdani csontfogaknak.