Szép mosoly várandósan

A várandósság egy örömteli időszak, rengeteg izgalom és aggodalom vár a kismamára. Sajnos sokszor a szájhigiénia megőrzése is háttérbe szorul a terhesség idejében. A gyermekvárás alatt a hormonális változások a szájra és a fogakra is hatnak. A fogíny duzzanata, vérzése nem ritka a várandósság alatt. A fogápolás legfontosabb teendői hasonlóak, mint a nem várandós időszakban.

A magzat egészsége

Várandósan nem csak a saját, de gyermeke egészségéért is felelős az édesanya. Egészséges ételek, megfelelő szájhigiénia, rendszeres fogászati kontroll. Tanulmányok bizonyítják, hogy az elégtelen szájhigiénia kapcsolatban lehet a terhesség kóros lezajlásával, akár vetélést is okozhat. Az első trimeszterben javasolt a nem sürgős beavatkozások elhalasztása a második vagy harmadik trimeszterre. A második trimeszterre a magzat szervei nagyjából kifejlődtek, így az édesanyán végzett beavatkozások kisebb mértékben veszélyeztetik az ő egészségét. A második trimeszter alatt a várandós nőnek még elfogadható a fogorvosi székben hosszabb időt eltölteni, a harmadik trimeszterben ez már nehézkesé, kényelmetlenné válhat. Amennyiben mód van rá, a hosszabb kezelések alatt a kismama álljon fel, mozogjon kicsit.

Röntgensugárzás

A modern röntgentechnológiával a sugárterhelés mértéke minimálisra csökkent. Az édesanya és magzata nagyobb eséllyel van kitéve a fogínykárosodás vagy a foggyulladás veszélyeinek, mint amekkora a röntgensugárzás káros hatásának reális kockázata. Ha szükséges egy röntgenfelvétel készítése, a fogorvos vagy a fogászati asszisztens ólomköténnyel letakarja a torkot, pajzsmirigyet, mellkast, hasi területet, így biztosítva a sugárzásmentességet.

Gyógyszerek a terhesség alatt

A fogorvos felírhat vényköteles vagy vény nélkül kapható gyógyszereket. Mindenképp tájékoztatni kell az orvost a már alkalmazott gyógyszerekről. Szükség esetén a fogorvos és a háziorvos együttesen állítják össze a szedendő gyógyszereket.

Fogínygyulladás és veszélyeztetett terhesség

Kutatások bizonyítják az összefüggést a fogínybetegségek és a koraszülés, ill. kis testsúllyal születés között. Annak megelőzése érdekében, hogy az anyai szervezetből kórokozók jussanak a magzatba, elengedhetetlen hogy a terhesség alatt rendszeresen látogassuk a fogorvost. A várandósság alatt a hormonális változások hatására a fogíny megduzzadhat és sérülékenyebbé válhat. Terhességi kötőszövetes felhalmozódásnak nevezzük a várandósság alatt az ínyen jelentkező csomókat. Ijesztő név egy természetes és általában nem túl veszélyes állapotra. Jellemzően a második trimeszter alatt alakul ki, de nem mindenkinél. A foglepedék jelenléte fokozza ennek a veszélyét, így a lepedékképződés megakadályozása, vagy ha már kialakult az állapot, akkor a rendszeresebb és alaposabb fogtisztítás segít mérsékelni a tüneteket.

Milyen a helyes fogmosás várandósan?

Ugyanolyan, mint nem várandósan. Alkoholmentes szájvíz használata fogmosás előtt. Alapos tisztítás fogselyemmel. Nedves fogkefére kis mennyiségű fogkrém felhelyezése és minden egyes fog minden oldalát át kell dörzsölni óvatosan. A fogínyt is át kell dörzsölni óvatosan. Szájöblítés. A fogkefét mindig száraz helyen kell tartani. Megfázás, betegség után fogkefét kell cserélni.

A várandós édesanya nem csak saját, de gyermeke egészségéért is felelős, egészséges élelmiszerek fogyasztásával, megfelelő egészségügyi állapot (a száj esetében is) fenntartásával. Gyermeket tervező, illetve frissen teherbe esett nők keressék fel a fogorvosukat és a terhesség alatt is rendszeresen járjanak kontrollra.