Szájunk árulkodik testünk betegségeiről

Szájunk állapota sokat elárulhat egészségünkről, sokszor már akkor is jelentkeznek tünetek a szájban, amikor máshol még nem látjuk jelét a betegségnek. Épp ezért nagyon fontos, hogy odafigyeljünk szájunk, ínyünk, fogaink jelzéseire.


De először is nézzük, milyen az egészséges száj, fogíny, nyelv és fogak.
Az ajak kívül rózsás bőrrel fedett, a belső részén nyálkahártya van, a szájnyálkahártya sötétebb vöröses, a fogíny ennél világosabb, inkább rózsaszínes árnyalatú, a nyelv felülete göröngyös, ízlelőbimbókat tartalmazó szemölcsök fedik.  


1. Ugrásszerűen megnő a szuvas fogak száma
Ha nem változtattunk étkezési- és szájápolási szokásainkon, nem szedünk ilyen mellékhatással járó gyógyszert és nem szenvedünk valamelyik ásványi anyag hiánybetegségében, akkor a gyorsan egymás után szuvasodó fogak utalhatnak a cukorbetegség kialakulására, meglétére is. A gyorsuló fogszuvasodás oka, hogy a cukorbeteg szervezete nem tudja megfelelően feldolgozni az elfogyasztott glükózt. A cukorbetegség okozta érelváltozások fogágygyulladást, fogágypusztulást is okozhatnak. Jellemző a szárazabb száj, az ízérzékelés romlása.

2. Fogak állapotának általános romlása, fogerózió
A fogak elszíneződését, a zománc gyengülését, a fog kopását reflux is okozhatja. A nyelőcsőbe visszajutó gyomorsav nem csak a nyelőcsövet, de a száj belsejét is irritálhatja. Ha a fogfájdalomtól és a gyomorégéstől egyszerre szenvedünk, feltehető, hogy reflux áll a háttérben.

3. Ínyvérzés fogmosás során
Ha megfelelő fogkefét használunk és a fogmosási technikánk is jó, mégis vérzik a fogínyünk fogmosáskor, az fogágybetegség egyik tünete lehet, melyen hiba lenne figyelmen kívül hagyni.

4. Fehér pöttyök a szájban
Fájó, égő fehér pettyek a szájban, nyelven? Ez valószínűleg afta. A candidák közé tartozó baktériumtörzs okozza, mely főleg legyengült immunrendszer mellett jelentkezik.

5. Ínygyulladás
A hormonális változások (serdülőkor, terhesség, fogamzásgátlók és más hormontartalmú készítmények, klimax) során könnyebben alakul ki ínygyulladás, melyet a száj higiéné javításával általában ki is lehet küszöbölni.

6. Herpesz a szájban
A herpeszvírus is képes afta szerű sebeket okozni a szájüregben. A keletkező hólyagok felszakadnak, hegesednek, nyomot hagyva gyógyulhatnak. Az első fertőzés ínygyulladással, lázzal, fájdalommal, nyirokcsomó duzzanattal is járhat. A vírus sajnos nem tűnik el a szervezetből, legyengül immunrendszer esetén újra és újra jelentkeznek a tünetek.

7. Sebek, fekélyek
Ha egy seb a szájban huzamosabb ideig is megmarad, nem gyógyul, érdemes orvoshoz fordulni vele. Két hét után javasolt az orvos felkeresése, ha a seb nem múlik a szájunkban. Szájüregi sebet általában ráharapás, afta, szájüregi rák, szexuális úton terjedő szemölcs, kezeletlen fogszuvasodás okozhat, de jelentkezhet némely vírusbetegség (pl. kanyaró, bárányhimlő, szifilisz) kísérő tüneteként is.

8. Erős szájszag (halitózis)
Okozhatja szájszárazság, fogszuvasodás, túlzott mértékű fogkövesedés, nem megfelelő szájhigiénia vagy ínybetegségek. Jellegzetes szájszagot okozhat még a vesebetegség, májbetegség, cukorbetegség vagy tüdőtályog. Ha megfelelő a szájhigiénia és a szájszag továbbra is fennáll, akkor érdemes a mögöttes okokat is megvizsgálni.

9. Nyálmirigy betegségei
Túl kevés nyáltermelődés, mely szájszárazságot okoz. Kiválthatja helytelen légzés (szájlégzés), némely gyógyszerek mellékhatása, egyes autóimmun betegségek és az életkor előrehaladása. Nyálkő képződése miatt elzáródhatnak a nyálmirigyek kivezető nyílásai. A probléma műtéti úton orvosolható.

10. Nyelv elváltozásai
A szőrös nyelvet a szemölcsök elburjánzása okozza, sokszor gyógyszeres kezelés mellékhatásaként. A sima felületű, sápadt nyelv vashiányra utalhat. Az skarlát egyik fő tünete az úgynevezett málnanyelv. Púpok, kinövések megjelenése a nyelven rákmegelőző állapot lehet. A nyelv felületének sebesedését okozhatja herpeszvírus, gümőkór vagy szifilisz is. A nyelvgyulladás esetén a nyelv duzzadt, érzékeny, fájdalmas.

11. A szájüreg színének változásai
A világosabb, sápadtabb íny, nyálkahártya, mely akár sárgásra is válthat, vérszegénységre utalhat. A ledörzsölhetetlen fehéres elszíneződés utalhat mellékvese betegségre, de lehet a szájüregi rák előjele. A leukoplakia is fehéres foltokat okoz a szájüregben. Az égő vörös, sötétebb árnyalatok gyulladásra utalhatnak.