Szájproblémák - a fogszuvasodáson, fogyágybetegségen túl

Hiába az alapos fogmosás, a gondos tisztítás, olykor elég egy rossz étel, új fűszer, egy utazás a tömegközlekedésen vagy egy csók, és máris kész a baj. Egyes szájfertőzések egyszerűen csak csúnyák, ne adj isten undorítóak, de némelyik olyan fájdalommal is jár, ami már a beszédet, étkezést is nehezíti. Mik a leggyakoribb fertőzések? A herpesz, az afta, a szájpenész, a leukoplakia vagy a szőrös nyelv? Nézzük őket sorban.

Herpesz
A szájon jelentkező égő, viszkető, fájó hólyagokat egy agresszív vírus – a herpeszvírusok közé tartozó – ajakherpesz okozza. A nemi szerveken ennek a vírusnak egy közeli rokona okoz hasonló tüneteket. Aki egyszer megfertőződik a vírussal, az egész életében hordozó marad. Ha az immunrendszer valamiért legyengül, a kis hólyagocskák azonnal megjelennek. A vírus csak ebben az aktív időszakban képes fertőzni. Ilyenkor közvetlen érintkezés (pl. csók, szexuális együttlét, szülés...) során történik a gazdaszervezetről az átfertőzés. Akik régóta küzdenek herpesszel, már előző nap megérzik a tüneteket, ilyenkor megelőző szerekkel tudják gátolni vagy csökkenteni a tünetek megjelenését. A hólyagok kezelése krémekkel, tapaszokkal, tablettákkal történik.

Afta
Az orvosi szakma három csoportját különbözteti meg az aftának, megjelenési formájuk alapján. A leggyakoribb afta típus sebei lencsényi méretűek, gyógyulási idejük nagyjából egy hét, hegesedés nélkül maguktól gyógyulnak. Másik típusa az aftának jóval ritkább, de a megjelenési formája csúnyább. Babérlevél méretű sebek keletkeznek a nyálkahártyán, melyek hegesedve gyógyulnak csak. Harmadik típusa sok apró, gombostűnyi sebbel jelentkezik, melyből több száz is kialakulhat egymás mellett.
Az afták kezelésére ecsetelők, szájöblögetők használhatók.

Szájpenész
A szájpenész egy gombás fertőzés a száj nyálkahártyáján, de kialakulhat a nyelőcsőben és a bőrön is. Fehér, krémes külsejű foltok jelennek meg, melyeknek a külső megjelenése adta a betegség elnevezését. Elsősorban az újszülötteket érinti, akik a kórházban szedik össze a fertőzést. De előfordul felnőtteknél is.
Leggyakrabban gombaölő folyadékokkal lehet kezelni.

Leukoplakia
Kiváltó okai egyelőre ismeretlenek, de sokszor állandó irritáló tényező hatására vezethető vissza. Ilyen tényező lehet egy letört fog, egy idegen tárgy, a dohányzás. Elsősorban a pofa és a nyelv nyálkahártyáján alakul ki, fehér plakkok formájában, melyek nem járnak fájdalommal. A lerakódás dörzsöléssel sem távolítható el. A fájdalom hiánya miatt a beteg sokszor nem is fordít figyelmet a tünetekre, pedig egyes feltételezések szerint rákmegelőző állapotnak tekinthető.
Kezelése során az irritáció megszűntetése az elsődleges. Az irritáció megszűnte után is megmaradó plakkokat kimetszik.

Szőrös nyelv
Ez a betegség is a tünet megjelenési módjáról kapta a nevét. A nyelven lévő nyelvszemölcsök megnagyobbodnak, elszíneződnek, így a nyelv szőrössé válik. Kiváltó okokként a rossz szájhigiénét, a dohányzást, túlzottan hosszú ideig tartó antibiotikum kúrát lehet említeni. A kiváltó ok befolyásolja az elszíneződést. Sárgás, barnás, feketés, de akár kékes és szürkés is lehet.
Megoldásként a kiváltó okok megszüntetését, a rendszeres nyelvtisztítást javasolják. Ha ez nem elegendő, akkor ecsetelés, Candida fertőzés gyanúja esetén pedig gyógyszer alkalmazása is szükséges lehet.