Reggeli rossz lehelet, szájszag, halitózis

Miért alakul ki a reggeli rossz lehelet?

A válasz a szájunkban keresendő. Halitózis akkor alakul ki, amikor kiszárad a száj, mert nem a termelődik elegendő nyál, nem iszunk eleget. Az édesség- vagy alkohol fogyasztás is csökkentheti a nyál mennyiségét, de az alkoholos szájvizek is ugyanígy szárítják a nyálkahártyát. Az öregedéssel is csökken a nyál mennyisége, ahogy egyes légúti fertőzéseknek is lehet ilyen hatása. A nyitott szájjal alvás, horkolás szintén hozzájárul a száj kiszáradásához. Bizonyos gyógyszerek - antihisztaminok, vérnyomáscsökkentők, antidepresszánsok - is okozhatnak szájszárazságot. Akinek hajlama van a szájszagra, annak a dohányzás tovább rontja az állapotát. Ha szuvasodó fogunk van, ínybetegségben szenvedünk vagy bármilyen gyulladás van a szájüregben, az ezzel járó rossz lehelet nem csak reggelre, de egész nap problémát okoz.
A reggeli rossz leheletet a száj baktériumai okozzák. Az emésztési folyamat első lépéseként ezek a szájban élő baktériumok kezdik meg a fehérjék bontását. A fehérjék bontása során keletkeznek kén tartalmú vegyületek, melyeknek a szagát érezzük. A rossz lehelet megszűntetéséhez nem ezeket a baktériumokat kell kiirtani, hisz ezek szükségesek a szervezet működéséhez. A problémát a száj kiszáradása miatt túlzottan nagy mennyiségben elszaporodott baktériumok okozzák. Ezen baktériumok oxigénhiányos környezetben szaporodnak, és mivel a nyál tartalmazza oldott állapotban az oxigént, a nyál hiányában a baktériumok száma megsokszorozódik.


Milyen ételeket kerüljünk, mellőzzünk, hogy csökkenjen a szájszag?

Ez a 4 élelmiszercsoport hat serkentőleg a baktériumtermelődésre a szájunkban.
1. Szárító hatású anyagok:
Az élelmiszerekben és a szájvizekben leggyakrabban előforduló anyag, mely szájnyálkahártya szárító hatású, az alkohol. Az alkoholos italokban (sör, bor, röviditalok) lévő etilalkohol szintén szárító hatású.
2. Fehérjedús ételek:
A legtöbb embernél a húsok, a tejtermékek és a magas növényi fehérjetartalmú hüvelyesek okozzák a szájszagot.
3. Cukrok:
A cukor tápanyag a szájban élő baktériumok számára. Ha rossz szájszag ellen cukortartalmú mentolos cukorkát szopogatunk, azzal tovább rontjuk a helyzetet. Ráadásul a cukrok a fogszuvasodást, a fogínybetegségek kialakulását is elősegítik, miáltal tovább romlik a száj állapota és azzal együtt a erősödik szájszag is.
4. Savas élelmiszerek:
Citrusfélék, alma, ananász, mind magas savtartalommal bíró gyümölcsök. Ahogy korábban írtuk, a paradicsom is magas savtartalommal bír. Ne feledkezzünk meg a teáról, kávéról sem, melyek szintén magas savtartalommal bírnak.