Rágással a fogyásért - avagy rágjuk magunkat csinosabbra

Itt, a fogászati blogunkban is gyakran esik szó a helyes fogápolás fontosságáról. Nézzük most meg azt, lehet-e kapcsolat és milyen, a testsúlyunk, fogaink állapota és rágási módszerünk között!


Az alapos rágás elengedhetetlen az állkapocs és a fogak egészségéhez, de nem csak ahhoz, hanem az emésztés hatékonyságához is! Vajon jól és eleget rágunk? Valószínűleg nem. A nyugati életforma egyik legfontosabb vívmánya és egyben átka a kényelem. Kevesebbet mozgunk, több előkezelt, feldolgozott alapanyagot fogyasztunk. Gondoljunk csak bele, egyre több egy átlagos ember étrendjében a lágy, foszlós kenyér, péksütemény, a puhára elkészített szaftos húsok, a főzött, sütött köretek, a nyers zöldség és gyümölcs rágcsálása helyett pedig a felhörpinthető smoothie, juice.

 

Mint már korábban is írtuk, a rágás az emésztőrendszer első állomása. A fogak pépesre őrlik az ételt, mely elkeveredik a nyállal, megkezdődik a szénhidrátok és zsírok bontása. A rágás beindítja a gyomorsavtermelést, serkenti a bélmozgást, a hasnyálmirigy és a máj működését. A nem megfelelő rágás miatt a gyomornedvek kevésbé férnek hozzá az ételhez, melynek emésztése csak részben valósul meg. Utóbbi rossz emésztést, gyomorégést, puffadást és a bél állapotának romlását is eredményezheti.


Mindemellett az alapos rágás az étvágyat is szabályozza. Nem véletlenül hangsúlyozzák a nyugodt, lassú étkezés fontosságát. A központi idegrendszernek nagyjából 15-20 percre van szüksége ahhoz, hogy érzékelni tudja a gyomor telítettségi fokát. A lassú és alapos rágással tehát megelőzhetjük a feleslegesen sok kalória elfogyasztását.


De mi az alapos rágás? Hányszor rágjunk meg egy falatot? Elsődlegesen akkor rágtuk eleget, ha teljesen pépes állagúvá vált a szánkban a falat. Ez nagyjából 30 db rágás egy keményebb ételtípusnál (erős héjú kenyér, nyers zöldség stb.), a nagyon lágy ételeket 15-20 rágással is pépessé lehet tenni.


Mi történik még, ha nem rágunk eleget, elégségesen? Kevéssé ismert, hogy rágás hiányában feszültség keletkezik az állkapocs izmaiban, mely azonnali rágcsálhatnékot okoz. A legtöbben ilyenkor valamilyen nassolnivalót kezdenek rágni, mely fölösleges kalóriákkal terheli a szervezetet, ráadásul ezen rágcsálnivalók a fogakat is károsíthatják, ez a fajta nassolás fogszuvasodáshoz, fogágybetegséghez vezethet. A súlyfelesleg, a stresszes életvitel, a cukorbetegség hatására folyamatos gyulladás alakulhat ki a szervezetben, ezen a helyzeten csak tovább ront egy krónikus szájüregi gyulladás, mely akár egyes szív- és érrendszeri betegségek előfordulási gyakoriságának emelkedésével is járhat.


Egy a lényeg! Alapos rágással szervezetünk és szájunk egészségét is megóvhatjuk, nem mellesleg egyszerűbbé tehetjük az ideális testsúly elérését.