Nem tudom megmosni a fogam!

Fogorvos fóbiában szenvedők, erősen öklendezők, egyéb félelemmel küzdők a fogmosást is nehéznek találhatják.
Milyen okai lehetnek a fogmosás elhanyagolásának? Motiváció hiánya? A fogkrém íze taszító? Öklendezés a fogmosás közben? Indokolatlan félelem? És mit tehetünk?
 

Motiváció hiánya: Mit tegyünk, ha sajnáljuk az időt vagy a fáradtságot a fogmosásra? Váltsunk elektromos fogkefére, azzal sokkal egyszerűbb a fogmosás. Sétálgassunk, olvassunk fogmosás közben. Mossuk a fogunkat a zuhany alatt, az elektromos fogkefe is alkalmas erre. Ha rohanó életünkben nem mindig jut időnk, hordjunk magunknál fogkefét, fogkrémet és amikor módunk adódik, mossunk fogat. Mindig tartsuk észben a fogmosás fontosságát, igyekezzünk erőt venni magunkon.
 

Rossz ízű a fogkrém: Van, akinek a fogkrém íze, állaga, az érzés a szájában undort okoz. Léteznek fogtisztító porok, pl. zeolitból, használjuk ezeket. Ha ez sem felel meg, mossuk a fogunkat vízzel. Ez is jobb, mint a semmi. A legtöbb fogkrém tartalmaz fluoridot, ami segít a szuvasodás megelőzésében, kontroll alatt tartásában. Ha vízzel mossuk a fogunkat, használjunk utána fluoridos szájvizet. Keressük az alkoholmentes változatokat, hogy ne szárítsa ki a szánkat a szájvíz.
 

Öklendezés fogmosás közben: Ha hajlamosak vagyunk öklendezni, válasszunk minél kisebb fejű fogkefét. Legjobb az elektromos fogkefe, ezekhez lehet egészen kis méretű fejet is kapni, ami a kis mérete ellenére is ugyanolyan hatékony, mint nagyobb társai. Ha több sebesség közül választhatunk az elektromos fogkefénken, elsőre mindig az alacsonyabb fokozatot válasszuk. Ha zavaró a sok hab és nyál a szánkban, köpjünk gyakran, szükség esetén pótoljuk a fogkrémet többször. Fogmosás közben folyamatosan lélegezzünk az orrunkon keresztül. Legtöbbször a hátsó fogak, azoknak is a belső és rágófelülete a legnehezebben mosható öklendezési inger nélkül. Egyeseknek segít, ha zárt szájjal mossák a fogukat. Ha reggel erősebbnek érezzük az öklendezési ingert, válasszunk más napszakot a fogmosás elvégzésére. Tartsuk szem előtt, hogy akármikor is mossuk meg a fogainkat, mindenképp jót teszünk vele. Előfordulhat, hogy egészségügyi probléma áll az öklendezés hátterében. Ha erre gyanakszunk, keressük fel háziorvosunkat. Korábbi trauma, rossz élmény is okozhat öklendezési reflexet, forduljunk bizalommal a megfelelő szakemberhez, aki segít enyhíteni a lelki terhet.
 

Félelem a fogmosástól: Ha megmagyarázhatatlan félelmet érzünk fogmosás közben, próbáljuk meg lekapcsolni a lámpát vagy keressünk egy olyan helységet, ahol nincs tükör és nem látjuk magunkat (és a szánkat) benne. Sokakat aggaszt annak veszélye, hogy kárt tesznek a fogaikban, ínyükben a fogmosással, mert rossz technikával vagy túl nagy erővel használják a fogkefét. Ebben az esetben is jó segítség egy elektromos fogkefe, mert azzal gyakorlatilag lehetetlen rosszul mosni a fogunkat, ha követjük a használati útmutatóban foglaltakat. Használjunk lágy vagy extra lágy sörtéjű fogkeféket. Vannak, akiknek a fogmosás a fogorvos fóbiájukat éleszti fel, maga a fogak megmosása a fogorvosra, korábbi fogorvosi vizsgálat kellemetlen élményére vagy egy időszerű fogorvosi beavatkozásra emlékeztet. Ezek a fóbiák is legyőzhetők, kezelhetők szakember segítségével. Kérjünk most segítséget, ne várjuk meg, amíg komoly fogászati beavatkozások válnak szükségessé elhanyagolt fogsorunk miatt.