Napozzunk bátran a fogainkért!

Sokat hallunk a napozás káros hatásairól és veszélyeiről mostanában, de tagadhatatlan tény, hogy jól megválasztott időben, megfelelő időtartammal és hatékony fényvédelemmel a napozással nem csak a szervezetünket, de fogainkat is egészségesebbé tehetjük. Miért van ez így?


A fogaknak nagy szükségük van ásványi anyagokra és vitaminokra. Főleg kálciumra és D-vitaminra. És ezekre egyszerre és együtt, mert a kálcium felszívódásához és beépüléséhez nagyon fontos a D-vitamin. A D-vitamin és a kálcium együttesen támogatja a csontok és a fogak egészségét. Ha hosszú távon meg akarjuk előzni a fogszuvasodás kialakulását, és el akarjuk kerülni az ínybetegségeket, akkor tudatosan oda kell figyelnünk a megfelelő mennyiségű D-vitamin és kálcium fogyasztására, bevitelére.

A megfelelő kálciumbevitelt sok természetes tápanyagforrásból meg lehet oldani. Tej és tejtermékek, babfélék, halak, olajos magvak vagy mák, ezek mind hozzájárulnak a megfelelő kálciumszint biztosításához. A kálciummal szemben a D-vitamin pótlása nehezebben megoldható csak táplálkozással. Bár a halolajokban, vajban vagy a tojássárgájában van D-vitamin, a legfőbb és legegyszerűbben elérhető D-vitaminforrás mégis a napfény, melynek hatására a szervezetünk önmaga állítja elő a számára szükséges D-vitamint.

Természetesen fogaink egészsége nem szoríthatja háttérbe bőrünk egészségét, ezért kerüljük a délelőtt 11 órától délután 3 óráig tartó időszakot, amikor a legerősebb a napfény bőrt károsító hatása. De előtt és/vagy utána fényvédő krém használata mellett mindenképp töltsünk időt a szabadban, a napon, és élvezzük a napfény jótékony hatásait, mely nem csak a szervezetünknek, fogainknak és csontjainknak, de a hosszú tél után lelkünknek is jó tesz.
Kisgyermekek esetében még fokozottabban figyeljük a megfelelő fényvédelemre, és arra, hogy ők is töltsenek időt a napon, hisz növekvő csontjaik és fogaik még több kálciumot és D-vitamint igényelnek, mint egy felnőtté.