Mit tegyünk, hogy gyermekünk ne féljen a fogorvostól?

A kisgyermek számára ijesztő lehet, egy furcsa eszközökkel és zajokkal teli idegen szobában kell hanyatt feküdni egy nagy székben, míg egy ismeretlen felnőtt hideg, furcsa eszközökkel matat a szájában. Hogyan tehetjük - gyermekünknek és a fogorvosnak is - egyszerűbbé a vizsgálatot?

1. Kezdjük korán. Minél korábban, annál jobb. Ezáltal megszokottá válik számára, hogy van egy hely, ahol foglalkoznak a fogaival, akár rendszeres ellenőrzés, akár valamilyen konkrét probléma okán.


2. Csak egyszerűen. Fogorvosi vizsgálat előtt beszéljük meg a gyermekkel, hogy mi fog történni, de ne menjünk bele feleslegesen a részletekbe. Mindig legyünk bizakodóak, de ne áltassuk a gyereket, azzal, hogy "minden rendben lesz, nem lesz semmi baj", mert ha mégis szükség van valamilyen kellemtelen beavatkozásra, akkor elvesztheti bizalmát bennünk és a fogorvosban is.


3. Kerüljük a gyermek számára ijesztő kifejezéseket. Hagyjuk, hogy a rendelő munkatársai maguk magyarázhassák el a gyereknek – a kicsik számára kifejlesztett saját kifejezéseikkel – mi micsoda, mikor mi történik majd. Mondhatjuk nekik, hogy a fogorvos "fogrontó manókat" keres a szájukban és letisztítja őket a fogaikról, vagy hogy a fogorvos meg szeretné nézni a mosolyukat vagy hogy milyen szépek a fogaik. Próbáljunk meg pozitív kifejezéseket használni, úgymint tiszta, erős, egészséges fogak.


4. Játsszuk el a fogorvosi vizsgálatot. Az első fogászati látogatás előtt otthon játsszunk fogorvosost. Felváltva lehessen a gyerek a páciens és a fogorvos is. Mindehhez nem kell más, csak egy fogkefe. Számoljuk meg a fogait a fogkefével, használhatunk tükröt is, hogy ő is lássa, amint a fogait mutogatjuk, ahogy a fogorvos is dolgozni fog a szájában. A következő játékban a gyermek mossa, kezelje egy plüssfigura vagy játék baba fogait. A lényeg, hogy ismerőssé váljon a számára a szituáció. Így majd a fogorvosnál kevésbé lesz szokatlan a vizsgálat.


5. Nézegessünk, olvassunk könyveket. Kaphatóak fogorvosi vizsgálatról szóló könyvek, melyekben szépen illusztrált oldalakon ismerkedhet a gyerek a fogászati rendelőben zajló eseményekkel.


6. Ne vonjunk párhuzamot. Néhányan magukkal viszik a gyereküket a saját fogászati kezelésükre. Ez sokszor visszafelé sülhet el. A gyerek megérzi rejtett félelmünket is, melyeket lehet, hogy magunk előtt is titkolunk. Ráadásul egy felnőtt rendelő sokszor másképp is néz ki, mint a kicsik számára direkt kedvesebbé, vidámabbá, gyermekbaráttá kialakított. Szintén nem szerencsés a gyerek előtt a saját fogorvosi kezeléseinkről mesélni, főleg ha ilyenek típusú kezelésekben neki nem lesz része.


7. Készüljünk fel egy kis hisztire. Teljesen normális és korosztályos, ha a kisgyerek nem akarja, hogy egy idegen megvizsgálja, némi nyafogás, sírás, mocorgás, fejrángatás nem szokatlan. Ne feledjük, a gyermekfogász hozzá van szokva ehhez a szituációhoz, gyakorlottan fogja kezelni. Hagyjuk, hogy a rendelő munkatársai irányítsanak, ha esetleg megkérnek, hogy húzódjunk háttérbe, vagy ellenkezőleg fogjuk meg a kezét gyermekünknek, ami nem csak megnyugtatja őt, de így elkerülhető az is, hogy piszkálja a fogászati eszközöket.


8. Kerüljük a megvesztegetést. A legtöbb szakértő nem javasolja, hogy extra édességgel, finomsággal próbáljuk rávenni a gyereket a "megfelelő" viselkedésre a fogorvosnál. Ha azt mondjuk neki, hogy kap cukorkát, nyalókát, ajándékot, ha nem hisztizik a fogorvosnál, felmerülhet benne a kérdés, miért akarnék sírni ott, mi rossz történhet ott velem? Ráadásul a cukros édesség a fogorvosi vizsgálat után ellentmond annak, amit a fogorvos a tiszta fogakról, a fogak védelméről, a fogszuvasodás veszélyéről mondd a gyereknek. Ehelyett inkább dicsérjük meg a vizsgálat után, amiért bátran, jól viselkedett. Olykor-olykor lepjük meg egy kis matricával, játékkal.


9. Hangsúlyozzuk a megfelelő szájhigiénia fontosságát. Tanítsuk meg gyermekünknek, hogy a fogorvosi vizsgálat nem választás kérdése, hanem szükséges. A fogorvos gondoskodik a fogacskáiról, hogy erősek legyenek és tudjon velük rágni, enni. Elmesélhetjük azt is, hogy a fogorvos segít távol tartani a fogmanókat, és segít, hogy évekig szép mosolya lehessen.