Minden, amit a barázdazárásról tudni érdemes

Az őrlőfogak szuvasodása sokszor a mély barázdákból indul ki, melyekben könnyen megszorul az ételmaradék, felszaporodnak a baktériumok és elindul a szuvasodás. Ezekből a mély és keskeny barázdákból nehéz a lerakódásokat alaposan eltávolítani. Egy kisgyermek fogmosási technikája egyáltalán nem kielégítő, így őrlőfogain hamar kialakulhat fogszuvasodás. Ennek megelőzésére fejlesztették ki a XX. sz. közepén a barázdazárás technikáját.

 

barázdazárás

 

Hogyan készül a barázdazárás?

A folyamat egyszerű, gyors és fájdalommentes, így a kisgyermeknek sem jelent rossz tapasztalatot. Első lépésként meg kell tisztítani és ki kell szárítani a kezelendő felületet. Ezt követően egy savas anyaggal érdesebbé teszik a fogfelszínt, hogy a barázdazáráshoz használt plasztikus anyag jobban megtapadjon rajta. A fog leöblítése és szárítása után felkerül a fogra a barázdazáró anyag.

Egy megfelelően elkészített barázdazárás akár 10 évig is kitart a fogon, de a fogászati kontrollon a fogorvos ellenőrzi minden alkalommal a zárások állapotát.

 

Mikor érdemes barázdazárást kérni?

Elsősorban kisgyerekkorban, a frissen kinőtt maradó őrlőfogak védelmére. De barázdazárást gyakorlatilag bárki kérhet. Enyhén szuvas fognál megfontolandó a kezelés elvégzése.

Tejfogakon is végezhető barázdazárás, ha a fogorvos úgy látja, hogy a barázdák a fogon túl mélyek, és a tejfog szuvasodása és esetleges idő előtti elvesztése veszélyeztetheti a maradó fogak majdani elhelyezkedését.

 

A barázdazárás várható előnyei

A fog egyszerűbben tisztítható, csökken a nehezen elérhető mély barázdák száma, mérete. Nem károsítja a fogfelszínt, teljesen fájdalommentes. Kisgyermekeknél is biztonsággal elvégezhető és ezáltal a maradó őrlőfogaik a megjelenésüktől kezdve védettek a fogszuvasodással szemben.

 

Van-e a barázdazárásnak hátránya?

Bár a barázdazárás nagyon hatékony fogszuvasodás megelőző módszer, mégis sokan gyanakodva tekintenek rá. A barázdazárás során az eredeti fogfelszínt nem éri beavatkozás, így fogászati szempontból a barázdazárás elvégzése ajánlott.

Az egyetlen, amire érdemes és kell is figyelni, az a rendszeres fogászati kontroll, mert ha a barázdazáró anyag meglazul, a fog és a tömőanyag közti résbe ételmaradék és baktérium kerül, mely a fogszuvasodás rejtett megindulását eredményezi.