Mindannyian ismerjük a fogkefét – vagy mégsem?

1. A fogkefe 5000 éves.
Nem pont olyan formában volt jelen, mint amilyennek ma ismerjük, de valóban 5000 éves. Ősi civilizációk is használtak "rágóbotot", egy vékony fadarabot, amelynek egyik végét megtisztították, hogy eltávolítsák a maradék ételdarabokat fogaik közül. Az idők során a fogkefék fejlődtek: készültek csont, fa vagy elefántcsont fogantyúval, disznósörtékből vagy más állatok merev sörtéiből. A modern nylon sörtéjű fogkefe 1938-ban született meg.

2. Az első sorozatban gyártott fogkefét egy börtönben találták fel.
1770-ben egy William Addis nevű angol férfi lázadásért került börtönbe. Látta, hogy fogolytársai sóval vagy korommal borított rongyokat használtak fogaik tisztítására. Addis a vacsoráról kicsempészett egy csontdarabot, és az egyik őrtől kapott sörtéket. Apró lyukakat fúrt a csontba, beillesztette a sörtéket majd ragasztóval rögzítette. Szabadulása után továbbfejlesztette a prototípust, alapított egy céget és sorozatgyártásba fogott. Cége, a Wisdom Toohtbrushes, a mai napig működik az Egyesült Királyságban.

3. Manuális vagy elektromos?
A fogakat nem érdekli. A hagyományos és az elektromos fogkefék csatája döntetlenre végződött. Egyszerűen minden nap kétszer két percig fogat kell mosni fluoridos fogkrémmel. Mindkét fajta fogkefe egyformán hatékony tud lenni, nyugodtan használhatja mindenki azt amelyik neki kényelmesebb.

4. A fogkefék szeretik a szabadságot.
A fogkefe tisztítása egyszerű. Folyó víz alatt ki kell mosni belőle a fogkrémet és az ételmaradékot. Fejjel felfelé tegyük le és hagyjuk a szabad levegőn megszáradni, semmiképp se takarjuk le vagy tegyük zárt helyre. A nedves környezet elősegíti a baktériumok elszaporodását. Ha több fogkefe van együtt tárolva, bizonyosodjunk meg róla, hogy nem érintkeznek, elkerülendő a szennyezések, fertőzések átvitelét egyikről a másikra.

5. Egy fogkefe - 3-4 hónap
Három-négy havonta mindenképp le kell cserélni a fogkefét, ha a sörtéi kopottak, akkor már korábban is. Egy kopott fogkefe fogtisztító képessége bizonyosan nem megfelelő.

6. A lágy sörte jobb.
Akár elektromos, akár hagyományos fogkefét választunk, mindig a lágy sörtéjű a jobb. A kemény, de még a közepes keménységű sörték is károsíthatják az ínyt vagy a zománcot. Fogmosásnál sem kell túl erősen dörzsölni, csak annyira, hogy ledörzsöljék a sörték a lepedék réteget a fogról. A fluoridos fogkrém minden egyebet elintéz.

7. 2 perc - napi 2x
Napi 4 perc és a száj- és a fogak egészsége hosszú évekig rendben lesz.

8. Fogkefén nem osztozunk.
A fogkefe megosztása mással a kórokozók megosztását is jelenti. Betegség esetén vagy immunhiányos állapotban a fogkefe megosztása mindenképp kerülendő.