Miért félünk a fogköztisztítástól?

A fogszuvasodás és a fogínybetegségek egyik legfőbb, ha nem egyetlen, okozója a lepedék jelenléte. A lepedéket csak fizikai úton lehet teljeskörűen eltávolítani a fogakról. A fogkefe nem éri el a fogak teljes felszínét, a fogközökbe nincs esélye behatolni, ezért hiába a rendszeres, alapos fogmosás, a fogazathoz illő fogkefe, a megfelelően megválasztott fogkrém, szájvíz, a fogközökben és az íny határán megtapadt lepedéket nem tudjuk eltávolítani, csak és kizárólag fogköztisztítással.

És hiába tudjuk, értjük a fogköztisztítás fontosságát, mégis azt látni, hogy hazánkban még nincs igény a fogköztisztító eszközökre. Legjobban onnan láthatjuk, hogy csak az elmúlt években jelent meg nagyobb választék ezen eszközökből a boltok kínálatában.

fogköztisztítás
Fogselyem szál a ráragadt lepedékkel


De miért nem használjuk, ha egyszer tudjuk, hogy szükséges és hasznos?!
- Nem szükséges, elegendő a fogmosás.
- A szájvíz fertőtleníti a fogak között is a lepedéket, teljesen felesleges a fogköztisztítás.
- Nincs elegendő pénzem ezekre az eszközökre.
- Túl szűkek a fogközeim, nem férne be oda semmi.
- Vérzik a fogínyem a fogköztisztítástól.
- Fájdalmat okozna a fogköztisztítás.
- Vérzik a fogínyem a fogköztisztítástól.
- Túl sok idő és macera a használata.

Ezek csak kifogások, félelmek. Lássuk mi a valóság!
A fogmosás nem kellően hatékony, nem távolítja el mindenhonnan a lepedéket. A szájvíz a lepedékben megtelepedett baktériumokat nem tudja teljeskörűen elpusztítani, így nem nyújt kielégítő védelmet. Míg a szájzuhany vagy a fogköztisztító kefe tényleg viszonylag drága (mert keféből például több méretet is kell használni egy fogsorhoz), de a fogselyem elérhető áron és nagy választékban megtalálható a boltokban. A nagyon szűk fogközökben tényleg nem fér be a legkisebb fejméretű fogközkefe sem, de a fogselyem ott is használható. A jól végzett fogköztisztítás nem okoz fájdalmat.
Előfordulhat vérzés a helytelen fogköztisztítástól, de az a fogköztisztító eszköz használatának gyakorlásával, a megfelelő technika elsajátításával megszűnik. Ha a fogköztisztítás hatására vérzik a fogíny, azzal érdemes fogorvoshoz fordulni, mert vagy a technikánk nem megfelelő, vagy kezdődő fogágybetegség jele az íny vérzése. Mindkét esetben fogorvosunk tud segítséget, tanácsot adni.
Arra a kifogásra, hogy túl sok idő a fogköztisztítás, csak annyit tudunk mondani, hogy napi pár perc plusz elfoglaltság nem túl nagy ár, ha azzal megelőzhetjük a későbbiekben kialakuló esetleges fogszuvasodást, fogágybetegséget.