Mi okozza azt a furcsa rücskös érzést a fogainkon, ha spenótot ettünk?

Mi okozza azt a furcsa rücskös érzést a fogainkon, ha spenótot ettünk?

A spenótban lévő oxálsav okozza. Ez a természetesen előforduló sav többféle zöldségben is megtalálható, de legnagyobb mennyiségben a spenótban van. Növénykórtan kutatók szerint a spenót (is) védekezésképp állítja elő az oxálsavat, hogy megakadályozza, hogy az állatok – főleg a rovarok – megegyék a levelét. A spenót emellett más anyagokat is tartalmaz – úgy mint bétakarotin, lutein, folsav, c vitamin, vas, foszfor, kén és kálcium –, melyek szintén elősegítik a fura érzet kialakulását fogainkon. A spenót rágcsálásakor az oxálsav reakcióba lép a kálciummal, kialakul egy kálcium-oxalát nevű kristályos vegyület, ami alig vagy nem oldódik vízben. A kálcium-oxalát kristályok az ember veséjébe kerülnek, ahol a vesekő egyik legfőbb összetevőjévé válhatnak arra hajlamosaknál. De nem csak a spenót tartalmaz nagy mennyiségű oxálsavat, egyéb ételek is: a répa, rebarbara, eper, mogyoró, csokoládé, tea, búzakorpa és babfélék egy része is növelheti a vizelet oxalát tartalmát, és ezáltal a vesekő rizikóját. Vagyis ez a fura érzet a fogunkon más, nagyobb bajra hívja fel a figyelmünket.


Egy új spenótfajta kitenyésztése megoldhatja ezt a problémát. Most is több száz spenótfajta létezik, némelyiknek akár duplája az oxálsavtartalama a társainak. Már folynak növénynemesítési kísérletek, melyeknek alacsony oxálsav tartalmú spenótfajta kitenyésztése lenne az eredménye. A tudományos folyamat során nem csak az oxálsav alacsony szintjét figyelik, hanem a spenót ízét, méretét és védekezőképességét a rovarok ellen (a lecsökkentett oxálsav ellenére) is. Addig is érdemes hosszabban forralni a spenótot, illetve citromlevet csavarni a nyers levelekre, mert az aszkorbinsav segíthet lebontani az oxálsavat. Továbbra is kálcium oxalát kerül a szánkba és a szervezetünkbe, de az aszkorbinsavnak hála kisebb mennyiségben.