Kell-e fluorid a fogkrémbe?

A fluorid létjogosultsága fogkrémekben évek óta vitatott, gyakorlatilag az 1920-as évektől, amikor először bejelentették, hogy jelenléte a szájban segít a fogszuvasodás megelőzésében. Egyesek azt állítják, a fluorid a legfontosabb és elhagyhatatlan összetevője minden fogkrémnek. A fluorid egy természetesen előforduló ásványi anyag (kálcium-fluorid formájában), kis mennyiségben növényekben, állatokban és természetes vizekben is előfordul. Ugyanakkor nem az emberi táplálkozás alapvető eleme. A fogkrémekben leggyakrabban használt fluorid a nátrium-fluorid és a monofluorfoszfát. Egyik sem természetesen előforduló fluorid vegyület, nátrium-fluorid a műtrágyagyártás melléktermékeként keletkezik. A természetben előforduló kálcium-fluoriddal ellentétben a nátrium-fluorid képes nagymértékben felhalmozódni a testben, főleg az agyban lévő tobozmirigy elmeszesedett részében. A túlzottan felhalmozódott fluorid rontja a tobozmirigy működését, főleg a melatonin termelődést, blokkolja az endokrin aktivitást.  


Mik a fluorid pozitív hatásai?
1. A fluorid ellenállóbbá teszi a fogat a plakkban keletkező savakkal szemben. A plakk a fogmosás után 6 órán belül kialakuló baktériumtartalmú hártya. A termelődött savak felelősek a fogszuvasodás kialakulásáért.
2. A fluorid segíthet az érzékeny fogaknak, amennyiben az érzékenység oka a fognyak szabaddá válása, fogínysorvadás hatására.


És mik a fluorid veszélyei?
Negatív hatásai elsősorban a kisgyermekek esetében jelentősek. 4 éves kor alatt a gyermekek fogmosás közben nem köpnek hatékonyan, ezért még ha nem is eszik meg direkt a (finom ízű, színes, csillogó) fogkrémjüket, a köpés elégtelensége miatt lenyelik egy részét. Ezért szerepel mindig a figyelmeztetés a termék csomagolásán, ha az fluoridot tartalmaz. Ha a gyermek egy fogmosásnyi adag többszörösét nyelte le, érdemes felkeresni egy orvost, ha a tubusnak több mint a felét, akkor azonnal kórházba kell vinni. A legfrissebb kutatások hatására egyre több gyermekfogkrém kapható fluoridmentes, xillittel édesített kivitelben. Vizsgálatok bizonyítják, hogy a xillit alkalmas a fogszuvasodás leküzdésében. Xillit tartalmú rágógumi rágása képes csökkenteni a fogszuvasodás kockázatát. Fogkrémekben is hasonló hatást fejt ki a xillit. A xillit lenyelése ráadásul nem okoz veszélyt. További pozitív hatása, hogy fokozza a nyáltermelést. A nyál csökkenti a savasságot a szájban és lassítja a plakk képződést. A szájszárazság és a kevés nyál fogínysorvadáshoz, fogszuvasodáshoz vezethet.
Megállapíthatjuk tehát, hogy a fluorid hasznos a fogszuvasodás megelőzésében és csökkentésében, létjogosultsága van, de nem mindegy, hogy milyen formában és milyen módon alkalmazzuk. Mindig legyünk elővigyázatosak!