Itt a tavasz! Győzzük le a tavaszi fáradtságot!

A tavasz a megújulás, az újjáéledés időszaka, és nem csak a természetben, de az ember életében is. Tavasszal kivirul a természet, virágba borulnak a fák, bokrok. Otthonunkban is takarítunk, rendezkedünk. Mindeközben sem feledkezhetünk meg saját magunkról, testünk egészségéről. A tél végére testünk felélte a tartalékait, kiürültek a tápanyagraktáraink. Ezt az állapotot nevezzük tavaszi fáradtságnak. Az egyes vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok hiánya az általános rossz közérzet, fáradtság, gyengeség, alacsony energiaszint mellett fogaink egészségét, ellenállóképességét, ínyünk állapotát is ronthatja.

Mit tehetünk, hogy leküzdjük a tavaszi fáradtságot?

- Fogyasszunk minél több rostban gazdag táplálékot.
A legkönnyebben tavaszi ételekkel tölthetjük fel kimerült tápanyagraktárainkat. Ezek a zöldségek, gyümölcsök mindenképp szerepeljenek étrendünkben.
Hagymafélék: érzékenyebb gyomrúak a medvehagymát vagy a póréhagymát részesítsék előnyben. A hagymafogyasztásnak egyetlen "káros" hatása szánk egészségére a rossz lehelet, de megfelelő szájhigiéniával és cukormentes rágógumi fogyasztásával kiküszöbölhetjük ezt a kellemetlenséget is.
Jégsaláta: a jégsaláta levele tartalmazza a legtöbb nedvességet a salátafélék között, így ez őrzi meg legtovább állagát, fogyaszthatóságát. Minden salátaféle fogyasztása hasznos szervezetünknek.
Gyümölcsök: minden nap fogyasszunk gyümölcsöt. A gyümölcs helyettesíthető frissen facsart gyümölcslével, de mindenképp kerüljük a bolti dobozos gyümölcslevek fogyasztását, mert azoknak rendkívül magas a cukor- és/vagy savtartalma, mely fogainkat is veszélyezteti.

- Együnk többször keveset.
Egészséges ételekből is kerüljük az egyszerre nagy mennyiség fogyasztását. Inkább együnk többször keveset. Kerüljük a koffeint, a cukros üdítőket, a kész- és félkész ételeket. Mindezek elkerülése nem csak a tavaszi fáradtság legyőzésében segít, de általában fogaink egészségét is óvjuk, ha elhagyjuk ezeket az élelmiszereket táplálkozásunkból.

- Válasszunk helyi terméket.
Étrendünk összeállításakor törekedjünk az idény gyümölcsök és zöldségek fogyasztására. A legjobb, ha házilag termelt zöldséget, gyümölcsöt eszünk, ennek hiányában jó, ha helyi termelőtől vásárolunk, így lehetünk ugyanis a leginkább biztosak abban, hogy az adott élelmiszer friss, vitamin- és tápanyagtartalma az elérhető legmagasabb.

- Ízesítsünk friss fűszernövényekkel.
Sok kicsi sokra megy! Ha minden ételünkbe friss fűszernövényt használunk a bolti szárított helyett, szinte észrevétlen fogyasztunk friss zöldséget akkor is, amikor nem is gondolnánk.

- Mozogjunk minden nap.
Bár a mozgás nem fejt ki közvetlenül jó hatást fogaink állapotára, de a szervezet általános közérzetét javítja, a vérkeringést fokozza, mely a fogíny és a fogak egészségére is jó hatással van.

+1 tipp:
A tavasz a színek, fények időszaka. Virágzó fák ezernyi árnyalata, zöldellő levelek, napsütés. Étrendünket is tegyük színessé (és nem csak változatossá)! Válogassuk össze egy étkezésben is kedvünkre a különböző színű zöldségeket, gyümölcsöket.