Ismerkedjünk meg első fogainkkal, a tejfogakkal

Tejfogból 20 db nő ki mindenkinél (kivételek természetesen lehetnek). Az alsó és a felső állkapocsban is 4-4 metszőfog, 2-2 szemfog és 4-4 őrlőfog jelenik meg a fogzás során. Általánosságban elmondható, hogy a tejfogak 6-12 hónapos kor között kezdenek el növekedni, de nem kóros a korábbi, vagy a későbbi fogzáskezdés sem. A tejfogak szemben a csontfogakkal hófehérek, néha akár kékesfehérek is lehetnek. Gyökerük szétálló, mert az ínyben ott vannak már a csontfogak is, melyeket körülölelnek a gyökerek. Fogváltáskor a gyökerek felszívódnak, a fog lötyögni kezd, majd kihullik, utat adva ezzel a csontfognak.

 

A fogzás tünetei

A legbiztosabb jele a fogzásnak, amikor már látható az ínyben a növekvő fog formája, fehérsége átüt. Ha a baba nyűgös, ingerlékeny, folyamatosan harap, rág, ínyét piszkálja, romlik az étvágya, erős(ebb)en nyálzik, ínye vörös és duzzadt, akkor  gyanakodhatunk a fogzásra. Ezek a tünetek sem jelentkeznek mindenkinél egyformán, van aki szinte tünet nélkül és van aki sok szenvedés árán növeszti ki az első fogait. A fogzás ritmusa is változó, van akinél a tünetek jelentkezése után hamar és van akinél sokára nő ki a fog. A fogzással együtt járhat láz (jellemzően enyhe) és vizes hasmenés, mely tüneteket nem szabad félvállról venni, és a fogzás számlájára írni, különösen, ha más kísérő tünetet nem tapasztalunk gyermekünknél. A legbiztosabb, ha elvisszük orvoshoz minden kétséges esetben.

Sok szülő szinte versenyzik, hogy kinek fogzik hamarabb a babája, kinek mikor melyik foga jelenik meg. Van gyerek, aki pár hónaposan már rendelkezik foggal és van olyan, aki egy éves is elmúlik, mire az első foga kinő. Amennyiben a gyermek egészséges, megfelelően növekszik, nem beteges, a haja és a bőre állapota sem romlik, nem kell aggódni a késői fogzás miatt. A késői fogzáskezdés akár előnyös is lehet, hisz így a tejfogak kevesebb időt lesznek kitéve a fogváltásig a káros hatásoknak a szájban, csökkenhet a fogszuvasodás veszélye.

Előfordulhat, hogy valakinek egy-egy tej- vagy csontfoga nem nő ki, esetükben kiskamasz kortól már mód van fogszabályzással a foghiány megszűntetésére.

 

A tejfogak ápolása a kezdetektől

Ha már megjelentek az első fogacskák a baba szájában, el is jött az ideje a fogápolás megkezdésének. Nem lehet elég korán kezdeni! Minél korábban kialakítjuk a megfelelő szájápolási szokásokat, beépítjük a gyermek életébe a szájápolási rutint, annál nagyobb az esélye, hogy a tejfogai a fogváltásig erősek és egészségesek maradnak, megóvva ezzel a csontfogakat a szuvasodó tejfog veszélyeitől, illetve a gyermeket a korai fogtöméssel járó kellemetlenségektől.

Az éppen kibújt kis fogacskát és az egész fogínyt elegendő nedves gézzel áttörölni, később, ha zártabbá válik, a fogsor használhatunk lágy, lekerekített sörtéjű baba-, majd gyermekfogkefét. A fogkefe feje mindig legyen kicsi, hogy kényelmesen elférje a gyermek szájában. Óvodás korra tanítsuk meg a gyermekünket önállóan fogat mosni, de minden alkalommal mi is mossuk meg a fogait, mert még nem képesek ennyi idősen megfelelően használni a fogkefét. Ahogy ügyesedik a gyermek, úgy lehet egyre jobban átengedni neki a fogmosás felelősségét, de mindig ellenőrizzük.

Többgyerekes családban nem csak praktikus, de hasznos is, ha a kisebbek együtt mossák a fogukat a nagytestvérekkel. Egyrészt segít kialakítani a feladattudatot, rögzül a rutin, másrészt a gyermek utánzással tanul, eltanulja a nagyobbaktól a fogmosás technikáját. Ha egy gyermekünk van, akkor moshatjuk mi vele együtt a fogunkat, a pozitív szülői példa szintén inspiráló.

Fél évente érdemes fogorvosi kontrollra vinni a gyermeket, ahol nem csak a fogai állapotát ellenőrzi a fogorvos, de kialakul a gyermekben egy bizalom a fogászati vizsgálat iránt. Hasznos, ha a szülők is pozitívan kommunikálnak a gyermek irányába a fogászati vizsgálatokról, de nem csak a gyerekéről, hanem a sajátjukról is.

A gyermek fogkeféjét is cseréljük 3 havonta, vagy ha sörtedeformálódást tapasztalunk, akkor hamarabb. Sok kisgyermek rágcsálja a fogkefét fogmosás közben vagy helyett, így a sörték hamar elvesztik eredeti formájukat és ezáltal tisztítási hatékonyságuk is romlik.

A megfelelő fogkrém kiválasztása is fontos. Fogzás és fogváltás idején használjunk fluoridmentes fogkrémet, mert a túlzott fluoridterhelés fluorózishoz vezethet, mely maradandó nyomokat hagy a fogazaton. Három éves korig ne használjunk fluoridos fogkrémet. Óvodás kortól áttérhetünk a fluoridos fogkrémek használatára, feltéve, hogy a gyermekünk már kielégítően tud szájat öblíteni és köpni. Amennyiben a gyerek megeszi a fogkrémet (mert finom az íze) vagy rosszul köp és sok fogkrém marad a szájában, kerüljük a fluoridos fogkrémek használatát. Gyermekkorban a fogkrém fluoridszintje ne legyen magasabb, mint 1300-1500 ppm.

És mit tehetünk még a gyermekünk tejfogainak megóvása érdekében? Kerüljük a cukros élelmiszerek fogyasztását. A fogszuvasodást okozó baktérium cukorral táplálkozik, mely során savat termel, ez a sav gyengíti meg a fogzománcot és így indul meg a fogszuvasodás. Ne adjunk gyermekünknek cukrozott ételeket. Szoktassuk az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásra, mely amúgy sem tartalmaz túl sok cukrot. Bébiételből is cukormenteset keressünk kisbabánknak, a nagyobb gyerekeket is szoktassuk a nem-cukros ételek fogyasztására. Étkezések között, ha igényli a gyerek, nyers vagy aszalt gyümölcsöt, zöldséget, sajtot rágcsáljon, kerüljük a magas cukortartalmú kekszeket, csokikat, ízesített tejtermékeket. Tejen/tápszeren kívül, ha lehet, ne igyon mást a baba, csak vizet, nagyobb gyerekeknél is kerüljük a gyümölcslevek, szénsavas üdítők, cukros tea fogyasztását. Igyekezzünk mihamarabb leszoktatni a gyermeket a cumisüvegről. Használjunk csőrös itatót vagy szívószálat és mihamarabb szoktassuk rá a poharazásra. A cumisüveget sose hagyjuk a gyermek szájában, miután elfogyasztotta belőle az innivalóját. Esti fogmosás utána a kisgyermek már ne igyon mást, csak vizet.

Amennyiben gyermekünk valamilyen táplálkozási allergiában szenved, illetve az étkezése bármilyen okból, kényszerűségből egysíkú, figyeljünk az ásványi anyagok megfelelő pótlására.