Ismerkedjünk meg a szájzuhannyal!

A szájzuhany elsődleges feladata, hogy segítsen tisztán tartani a fogközöket és segítsen megelőzni vagy enyhíteni a fogágybetegség tüneteit. A szájzuhany használata még a legalaposabb fog- és szájtisztítás hatékonyságát is képes növelni.

Kiknek ajánlott a szájzuhany használata?
Elsősorban azoknak ajánlott, akiknek valamilyen már meglévő problémája van, pl. erős fogkőképződés, vérző íny, erős fogszuvasodásra való hajlam, torlódott vagy rendezetlen fogsor, fogszabályzó és fogpótlások viselése, vagy akinél olyan állapotok állnak fent, melyek nagyobb odafigyelést igényelnek, mint a cukorbetegség, a várandósság (mely hajlamosít a fogínygyulladásra), a fogágybetegség, az állandó szájszárazság vagy a gyenge fogszerkezet. Náluk a szájzuhany a továbbfejlesztett szájápolási program szerves része lehet.

Mikor nem ajánlott a szájzuhany használata?
Nagyon súlyos fogágybetegség esetén nem ajánlott a szájzuhany használatát a kezelőorvossal való egyeztetés nélkül megkezdeni, mert a betegségnek és az alkalmazott terápiának nem minden szakaszában javasolt a szájzuhany.

Hogy működik a szájzuhany?
A szájzuhanyok működési elve azonos. Irányított vízsugarat bocsátanak ki, melyek megtisztítják a fogközöket és az íny mélyebb területeit. Az egyes készülékek különbözősége abból ered, hogy a legegyszerűbbek egyszerűen vízsugarat bocsátanak ki, a bonyolultabbak már pulzáló vagy szaggatott vízsugárral tisztítanak, állítható a vízsugár erőssége. Van olyan készülék, mely levegővel dúsítja a vizet, vagy mágnesességgel kezeli, mindezekkel a tisztító hatást kívánják javítani.
A szájzuhanyok működési elve egyszerű, használatuk gyorsan elsajátítható. A szűk fejen nagy nyomással távozó vízsugár képes megbontani a fog felületén lerakodott plakkot, illetve akár az íny alatt is ki tudja fejteni hatását.

A szájzuhany használata
A szájzuhany használata napi rendszerességgel javasolt, az esti fogmosás után. Egyes eszközöknek lehetnek egyedi, eltérő használati módjai, de általánosságban elmondható, hogy a tartályba víz helyett vagy mellett tölthető szájvíz, fertőtlenítő hatású vagy gyulladáscsökkentő öblögető. Gyógynövényes teákkal vagy illóolajokkal is működtethető, ha valaki a természetes anyagok használatát preferálja. Figyeljünk arra, hogy a fogaknak, ínynek kellemes vízhőfokot válasszunk. Ha szabályozható a víznyomás mértéke, akkor gyengébb vízsugárral kezdjünk és fokozatosan szoktassuk a fogínyt az erősebb sugárhoz. A szájzuhany fejét mindig a fogfelszínre merőlegesen, attól pár milliméterre kell vezetni. A fogsor mentén lassan haladva a fogközöknél kb. 5 másodpercre érdemes megállni. Akinek nincs speciális problémája, az a normál fejjel használhatja a szájzuhanyt, míg egyes állapotokhoz léteznek speciális fejek.
Ezen fejek használatát és az adott egészségügyi állapot és a szájzuhany használatának veszélyeit minden esetben érdemes szakemberrel egyeztetni.
Léteznek nyelvtisztításra alkalmas fejek, ezek azoknak javasoltak, akiknek vastag a lepedék a nyelvén vagy erős szájszagtól szenved.