Ínysorvadás?

Sokszor halljuk ezt a szót ínysorvadás, de vajon tudjuk-e milyen betegségeket illetnek sokszor és tévesen ezzel a kifejezéssel? Ínygyulladás, fogágybetegség, ínyvisszahúzódás? Ismerjük meg ezeket közelebről is.

Elsőként vegyük szemügyre a fogínygyulladást (gingivitisz). A gingivitisz, a fogíny külső rétegének gyulladása. Az íny alap esetben szorosan tapad a fognyakhoz. Bizonyos ingerek hatására ez a tapadás meglazul, romlik, ilyenkor baktériumok jutnak a fog és az íny közé, majd előrehaladottabb esetben a csontig is. A tapadás gyengülésének a legfőbb oka a felhalmozódó lepedék, mely tele van baktériumokkal, illetve a helytelen fogmosás. Vagyis az elégtelen szájhigiénia vezet fogínygyulladáshoz. Az íny érzékeny, duzzadt, lágy és vérzékeny lesz. A vérzékenység a legbiztosabb jele a fogínygyulladásnak. A gyulladás akár éveken át is fennállhat anélkül, hogy átterjedne a fog körüli szövetekre. A krónikus gingivitisz fogínysánc mélyüléssel jár.

Az ínygyulladás idővel átterjed a csontra is, így alakul ki az úgynevezett fogágysorvadás, fogágybetegség (periodontitisz). A csontokra átterjedő gyulladás a csont pusztulását okozza, miáltal a fog mellett úgynevezett parodontális tasakok, zsákok alakulnak ki. A tasak mérete mutatja a csont pusztulásának mértékét. Egészséges esetben is lehetnek tasakok a fogak mellett, ezek max. pár milliméteres méretűek. Fogágybetegeknél ez 3-5 mm, de súlyos esetben akár 9-10 mm is lehet. A mély tasakok mellett egy idő után a fog rögzítése sem elégséges már, a fog mozogni kezd, a fogágybetegség végső kimenetele a fogvesztés. Fontos tudni, hogy sok esetben a fogágybetegség a fog meglazulásáig gyakorlatilag mentes a figyelemfelkeltő, kínzó tünetektől, nem jár fájdalommal, így észrevétlen maradhat. Mikor a beteg a fájdalom miatt szakemberhez fordul, állapota már előrehaladott.

inysorvadás

Ínyvisszahúzódás (ínyrecesszió) esetében a fogágy gyulladás nélkül pusztul, nem alakul ki tasak, az íny visszahúzódik a fognyakról. Az íny visszahúzódásával felszínre kerül a fognyak alatt a cement, mely sokkal kevésbé ellenálló az őt érő behatásokkal szemben, mint a fogkoronát borító fogzománc. A cement az íny védelme nélkül megkopik, kitéve ezzel a gyökereket a különböző ingereknek. Ilyenkor fogérzékenység jelentkezik, mely első figyelmeztető jele lehet az ínyrecessziónak. Ennek a kórképnek a kialakulása mögött leggyakrabban a fogak túlterheltsége és mechanikai behatások, mint például a helytelen fogmosási technika (túlzott vízszintes irányú mozdulatok) áll.