Több mint 10 millió hívatlan látogató fogmosáskor?

A legtöbb szakember azt tanácsolja, hogy két-három havonta cseréljük le a fogkefnket, vagyis évente minimum 4 fogkefét használjunk el. De miért cserélnénk le a fogkefénket, ha még látszólag teljesen jó állapotban van? Egy mikroszkópos vizsgálat rögtön akár 10 millió okot tudna mutatni nekünk. Nagyjából ennyi baktérium él és szaporodik fogkefénken pár hónapos használat után.

Hogy kerülnek oda ezek a baktériumok? Fogkefénk szennyezettségéhez hozzájárul a folyamatos nedves, párás levegő, melyben tartjuk őket, illetve - akármennyire nehezen hihető - a kézmosó és ha egy légtérben van, akkor  wc közelsége is. A légtérben használt légfrissítő szemcséi is megtapadnak a fogkefe sörtéin. Ha pedig leejtjük a fogkefénket, a földet érés pillanatában máris újabb kórokozók kerülnek a padlóról rá. Egy-egy fertőzés után pedig természetes, hogy a betegség alatt a szájunkban előforduló vírusok, baktériumok a fogkefén is megtelepszenek. Sőt, a családtagok fogkeféi is "megfertőzik" egymást, ha szorosan, egymással érintkezve tárolják őket.

Egy átlagos fogkefén megtalálhatóak colii- és streptococcus baktériumok is, melyek nem csak fogszuvasodást, de emésztőrendszeri problémákat, torokgyulladás, a bőrőn akár ótvart is okozhatnak.

Mit tegyünk tehát, ha nem akarunk 10 millió hívatlan látogatót rendszeresen a szánkban tudni fogmosáskor?

1. Cseréljük le fogkefénket 2-3 havonta. De tényleg!

2. Fogmosás után hagyjuk a fogkeféket jól szellőzve megszáradni.

3. A családtagok fogkeféit egymástól távol tároljuk, hogy azok ne érintkezhessenek.

4. Ne osztozzunk a fogkefén senkivel.

5. Fertőtlenítsük fogkefénket időnként, pl. antibakteriális szájvízben.

6. A földre esett fogkefét is fertőtlenítsük azonnal.

7. Fertőző betegség után mindig cseréljünk fogkefét.