Nyaralás előtt se felejtsük el a fogorvost!

Miért is kell még a nyaralás előtt ellátogatni fogorvosunkhoz? Akkor is ha panasz- és tünetmentes fogsorunk?

Akár az országon belül, akár országhatáron túl töltjük a nyaralás heteit, biztos, hogy nem fordulhatunk saját fogorvosunkhoz, ha valami rossz történik fogunkkal.

Ha repülővel utazunk vagy a nyaralás során búvárkodni tervezünk, mindenképp legyünk tisztában azzal, hogy a nyomás- és klímaváltozás hatása az élő és a gyökékezelt fogak esetében is fájdalmas "élményben" lehet részünk. De miért is?

Első és legfontosabb tudnivaló, hogy foghúzás után nagyjából 1-2 hétig nagyon nem ajánlott repülőre ülni, vagy búvárkodni, vagyis nyomáskülönbségnek kitenni a foghúzás helyét. A gyógyulás folyamatának megzavarása gyulladáshoz, súlyosabb fertőzés kialakulásához is vezethet. De nem csak a friss szájüregi sebek miatt kell odafigyelni! A párás melegben jobban szaporodnak a baktériumok, melyek így hatékonyabban fejtik ki káros hatásukat. Egy kezeletlen gyulladás is könnyebben belobban ilyenkor.

Ha nem fordítunk kellő figyelmet fogainkra az utazás előtt, könnyen megeshet, hogy az egész nyaralás örömét elrontja egy kiújult fogprobléma, egy sajgó fog vagy egy makacs gyulladás. Fájó, gyulladt foggal, ínnyel pedig a hűs italokat és egyéb finomságokat sem élvezhetjük teljes nyugalommal.