Miért fogyasszunk kevesebb cukrot?

A cukorfogyasztás mérséklése saját érdekünk. A túlzott cukorfogyasztás elhízáshoz, szív- és érrendszeri betegségekhez és fogszuvasodás kialakulásához vezethet. De sokszor észre sem vesszük, hogy cukorto fogyasztunk akkor is, amikor nem mi magunk édesítjük ételeinket cukorral. Az élelmiszergyárak által az ételekbe tett glükóz, fruktóz vagy szacharóz észrevétlenül növeli a napi elfogyasztott cukormennyiséget. Az úgynevezett "rejtett cukorfogyasztás" mellett nem mondunk le a megszokott édességeinkről, édes ételeinkről, és ennek hatására folyamatosan növekszik a cukor- és kalóriabevitel.

A rejtett cukorfogyasztás jelentős része az édes üdítőitalok, gyümölcslevek útján történik. Világszerte az iskoláskorú gyermekek több mint fele szenved fogszuvasodástól, a felnőttek között pedig szinte elhanyagolható azok aránya, akik ne érintettek. A szénsavas üdítőitalok a magas cukortartalom mellett a szénsav miatt is veszélyesek fogainkra. A savasabb pH érték a szájüregben egyrészt kedvez a baktériumok szaporodásának (kivált nagy mennyiségű cukor jelenlétében), másrészt gyengít, sérülékennyé teszi a fogzománcot is. A fogszuvasodás elősegítése mellett növeli a fogérzékenység veszélyét is.

Az emberi szervezet felkészült a cukorfogyasztásra. Cukros élelmiszer fogyasztása után a nyál feladata a szájban a megfelelő pH érték visszaállítása. Ha viszont az étkezések között, nassolásként vagy frissítő italkén, cukros ételt vagy italt fogyasztunk, azzal megakadályozzuk, hogy a nyál kifejthesse áldásos hatását a szájüreg pH-jára. A megfelelő szájhigiénia nem csak a kielégítő szájápolási rutint kellene hogy jelentse, de oda kell emellett figyelni a kiegyensúlyozott táplálkozásra, melynek része, hogy az étkezések között nem fogyasztunk cukros üdítőt, nassolnivalót. Helyette fogyasszunk sok folyadékot, lehetőleg tiszta vizet.