Hogyan válasszunk fogkefét?

Ha betérünk egy drogériába, hipermarketbe vagy csak egy sarki boltba, biztos, hogy rengeteg különböző fogkefét találunk a polcokon. Mi alapján döntsünk? Ha többet szeretnénk tenni szánk és fogaink egészségéért, mint korábban, akkor az alábbi szempontokat is vegyük figyelembe a választásnál.

 

1. Figyeljünk oda a sörték keménységére.

- extra/ultra soft (puha) sörte: elsősorban ínybetegségek esetén ajánlott, illetve szájsebészeti beavatkozás, trauma miatt érzékennyé vált íny ápolására, amikor az elsődleges cél az íny védelme

- soft (puha) sörte: általánosságban bárkinek ajánlott

- medium (közepesen kemény) sörte: ilyen fogkefét akkor válasszunk, ha fogorvosunk kifejezetten ezt ajánlotta. Főleg fogkőképződési hajlam, erős lepedék felhalmozódás esetén válasszuk, de mindig figyeljünk oda az óvatos fogkefehasználatra!

- hard (kemény) sörte: a kemény sörteszálas fogkefék általánosságban egyáltalán nem ajánlottak, mert felsérthetik a fogzománcot, fogínyt.

 

2. Sörték sűrűsége

Az sem mindegy, hogy a kiválasztott erősségű sörtéből hány darab van az adott fogkefében. Minél ritkásabb egy fogkefe sörte sűrűsége, annál kisebb felületet képes egyszerre megtisztítani, ezért érdemes odafigyelni a sörték sűrűségére is a vásárlásnál.

 

3. A célnak megfelelő fogkefét válasszuk.

A fogkefe kiválasztásakor vegyük figyelembe milyen szájüregi adottságokkal, problémákkal rendelkezünk. Vegyük figyelembe a szájüreg nagyságát a választásnál, a nagy fej hatékonyabb, nagyobb felületet elér, de nehezen ér el a leghátsó fogakhoz.

Készülnek már speciális igényekre szabott fogkefék - implantátumhoz, fogszabályzóhoz, műfogsorhoz, fogpótláshoz.

 

4. Vegyük számításba az életkorunkat.

Fogkefénél és fogkrémnél is létezik minden korosztálynak megfelelő. Már 0 éves kortól van fogkefe és fogkrém a babáknak, a tejfoggal rendelkező gyermekeknek és a fogváltás időszakára. Nagyjából kamaszkortól, a fogváltás lezajlásától érdemes áttérni véglegesen a felnőtt termékekre. A gyermekeknek van flurorid mentes fogkrém, amíg meg nem tanulnak kielégítően köpni, érdemes kerülni a fluorid tartalmú fogkrémeket. A gyermek fogkefék fejmérete kisebb, a korosztállyal együtt nő. Ha felnőttként nem szeretjük a nagy fejű fogkeféket, találunk kis,  kompakt fejűt a felnőtt fogkefék között is.

 

5. Elektromos vagy hagyományos?

Általánosan elfogadott nézet szerint, ha jól használjuk a fogkefénket és megfelelő a napi szájápolási rutinunk, akkor mindegy, hogy milyen fogkefét használunk.

 

És ha már kiválasztottuk a megfelelő fogkefét, figyeljünk oda arra, hogy mikor jött el az ideje a cserélésnek. A legjobb, legmegfelelőbb fogkefe sem fogja kielégítően tisztítani a fogunkat, ha elhasználódott.

Vegyük sorba a jeleket, amik arra utalnak, hogy ideje új fogkefét vásárolnunk:

- szétállnak a sörték,

- felsérti a fogínyt a fogkefe,

- ha van a sörték közt színváltó indikátoros, akkor annak a fakulása,

- szennyeződés van a sörték között (mely a baktériumok elszaporodását segíti elő),

- betegség után,

- más is használta a fogkefét,

- nem tudjuk rendesen kiszellőztetni a fogkefe fejét,

- és végül a legegyszerűbb: ha tudjuk, hogy több mint 3 hónapja használjuk ugyanazt a fogkefét.