Hogyan kezeljük az öklendezést a fogászati kezelések alatt?

Mi okozhatja azt, hogy egyesek gond nélkül viselik a szájukban dolgozó fogorvos kezét és eszközeit, másoknak meg már attól felkavarodik a gyomruk, ha arra gondolnak, hogy másnap fogászati kezelésre mennek? Az öklendezés kiváltó oka lehet fiziológiai, pszichológiai vagy egyszerre mindkettő. Az öklendezés ugyanakkor lehet fizikai megnyilvánulása is annak a félelemnek, hogy valami veszélyezteti a légzést vagy akadályozza a nyelést. Ez a félelem a fulladástól gyökerezhet korábbi fulladásközeli élményben. Néhány embernek annyira erős az öklendezési hajlama, hogy még a fogmosás is gondot okoz nekik, akkor is.


Mit tegyünk, ha mi magunk is a kevésbé szerencsések táborába tartozunk? Maga az öklendezés annyira gyakori, hogy biztosak lehetünk benne, hogy fogászunk találkozott már ilyesmivel, minden bizonnyal megvannak a maga eszközei, hogy segítsen a páciensen. Aki tudja magáról, hogy hajlamos ilyesmire, jó ha maga is készül különböző technikákkal, hogy biztos sikeres legyen a fogászati kezelés, melyen részt vesz. Az első és legfontosabb, hogy mindig beszéljük meg az fogorvosunkkal félelmeinket, sokszor egy pár perces beszélgetés meg tudja oldani a korábban legyőzhetetlennek hitt problémánkat. Bátran jelezzük kezelés közben is fogászunknak, ha valami kellemetlen, rossz érzést okoz, még azelőtt, hogy félelmünk, idegességünk öklendezést idézne elő.


Íme néhány praktika, jó tanács, melyek között megtalálhatjuk azt, amelyik segíthet a problémánkon:

  • Az öklendezésért az agy hipotalamusz nevű része felel. Amennyiben ezt a részt más ingerekkel le tudjuk foglalni, az öklendezés jó esetben háttérbe szorul.
  • Szintén a hipotalamusz felel az ízlelésért. Tegyünk egy kevéske sót a nyelvünk hegyére, miáltal ízérzékelési ingerekkel stimuláljuk az agyunkat.
  • Közvetlenül a kezelés előtt szopogassunk érzéstelenítő tartalmú cukorkát vagy spricceljünk be torokfertőtlenítő oldatot, ami kis mértékben érzéketlenné teszi a szájpadlást, ezáltal csökkentve az öklendezési reflexet.
  • Használhatunk orrtisztító sprayket, melyek egyszerűbbé teszik az orron át lélegzést, ezáltal csökkentve a fulladás miatti félelmet.
  • A hidegérzet is a hipotalamuszhoz kapcsolódik, így ha nagyon hideg dolgot fogunk a kezünkbe, az is "elterelheti" agyunk figyelmét.
  • Kezünk, lábunk izmainak megfeszítése, az arra való odafigyelés is lehet egy extra inger, ami eltereli a figyelmünket az öklendezést kiváltó eseményekről. Próbáljuk meg felemelni a lábfejünket a székről és tartsuk a levegőben folyamatosan.
  • Ha tudjuk, hogy hajlamosak vagyunk öklendezni, de mindenképp át kell esnünk egy komolyabb fogászati kezelésen, gyakorolhatjuk az émelygés, öklendezés leküzdését otthon. Érintsük meg szájpadlásunkat a fogkefénkkel és a feltörő ingert próbáljuk meg mély orron át történő légzéssel leküzdeni. Hosszas gyakorlással kontroll alá vonhatjuk az öklendezési hajlamunkat.
  • Sokszor a fekvő pozíció is felerősíti az öklendezést. Kérjük meg fogászunkat, hogy amennyiben megoldható, kissé magasabbra emelt felsőtesttel ülhessünk.
  • Az izgulás, idegesség is felerősíti az öklendezési hajlamot. Tereljük el a figyelmünket. Hallgassunk zenét, nézzünk tv-t, érjen minket minél több inger. Ha tehetjük, időzítsük a számunkra legkedvezőbb napszakra az időpontot. Van, aki reggel erősebben öklend, van aki sokkal idegesebb egy végigizgult nap délutánján.