Fogtörés

A fogtörés mértéke változó lehet. A sérülés érintheti csak a fogzománcot, de akár a dentint is.

A letört rész mérete alapján is megkülönböztethetjük a fogtöréseket, függően attól, hogy csak lepattant egy darab, vagy ténylegesen letört, esetleg kimozdult a helyéről a fog vagy teljesen kitört az állkapocsból a trauma hatására.

Szintén meg kell különböztetni, hogy maradó- vagy tejfog sérült, illetve hogy metsző-, őrlő- vagy szemfog.

A fog törése, a sérülés miatt, együtt jár az íny, a száj nyálkahártyájának sérülésével, felszakadásával, vérzéssel.

 

Amennyiben a balesetben nem csak a fog (száj) érintett, hanem az egész fej, úgy traumatológián látják el a sérülést, egyéb esetben szájsebész vagy fogorvos kezeli a törött fogat.

 

A törött fog kezelése során figyelembe kell venni, hogy milyen fog, milyen mértékben sérült. Ha csak a zománc sérült (felületi sérülés), lepattanás történt, a fog nem mozdult el, az íny nem sérült, fogfájdalom nem jelentkezik, fogtöméssel vagy korona felhelyezésével kezelhető a fog. Ebben az esetben is feltétlen szükséges a fogászati beavatkozás, mert a sérülés éles felülete irritálhatja a szájat, nyelvet.

A súlyosabb esetek dentin sérüléssel is együtt járhatnak, ebben az esetben fájdalom, fogérzékenység és vérzés is jelentkezhet. A trauma hatására a fog kimozdulhat a helyéről. A fog kezelésének elmaradása fokozza a fogszuvasodás veszélyét, mely a fog gyökerét is elérheti, fogelhaláshoz, a fog és az íny gyulladásához vezethet. A sérült fogat első lépésben rögzítik a mellette lévő foghoz, ha szükséges gyökérkezelés is végrehajtanak. Amennyiben a fog ismét rögzül az ínyben, megkezdődhet a lepattant, letört rész kezelése.

A törött fogat érdemes fél éven át rendszeresen ellenőriztetni.

Az olyan súlyosan sérült fogat, melyet nem lehet visszatenni, vagy a gyökere is nagymértékben sérült és nincs remény a megmentésére, ki kell húzni. A foghiányt utólag híddal, koronával, beültetéssel lehet pótolni.

 

Mit tegyünk a sérült foggal, amíg fogászati ellátáshoz jutunk? Elsődleges szabály, hogy a kiesett fog gyökerét sosem szabad megfogni! Megpróbálhatjuk visszahelyezni. Mindenképpen tároljuk nedves környezetben (nyál, esetleg tej) és igyekezzünk egy órán belül fogorvoshoz menni, mert utána drasztikusan csökken a fog túlélési esélye.