Fogszuvasodás és kezelése, lépésről lépésre

A fogszuvasodás eleinte szinte észrevehetetlen, hisz mikroszkopikus szinten történik. Először a fogorvos veheti észre a fog elszíneződéséből, és hónapok telhetnek el, mire a fog tulajdonosa egyáltalán észreveszi, hogy valami baj van a fogával. A rendszeres fogászati kontroll épp ezért nagyon fontos.

A fogszuvasodás főbb stádiumai és a jellemző kezelési módjuk a következők:


1. Kezdeti szuvasodás
Ez az állapot rendszeres fluoros ecseteléssel akár még vissza is fordítható. A foganyag ilyenkor még csak ásványi anyagokat veszít, de a fogszerkezet még ép. A fogzománcon krétafehér, matt folt jelenik meg a szuvasodás helyén. Ha sikeres a fluoridos kezelés, a szuvasodás folyamata megáll, a fogzománc visszanyeri ellenállóképességét.
A kezdeti fogszuvasodás kezeléséhez nem szükséges fúrás, tömés. Az alapos és megfelelő szájhigiénia viszont elengedhetetlen, még nagyobb odafigyeléssel, mint azelőtt. Fogselyem vagy fogköztisztító kefe használata, napi min. 2x-i fogmosás mellett erős fluor tartalmú anyaggal kell kezelni, bekenni a fogat hetente.


2. Felszíni szuvasodás
A felszíni szuvasodás általában a rágófelületen alakul ki, és ez már üregképződéssel jár. Az üregképződés még csak a fogzománcot érinti.
A felszíni szuvasodás fogtöméssel kezelendő. A fúrás és a tömés nem érinti a dentint, így akár fájdalomérzet nélkül elvégezhető. Kis mennyiségű tömőanyag felhelyezése szükséges csak. A kezelés után fájdalom nem várható.


3. Közepes szuvasodás
A rágófelületen vagy a fogak oldalsó felszínén jelenik meg. Ebben az esetben már a dentin is érintett, szerkezete megbomlik, üreg alakul ki benne. A fog még nem fáj, de már érzékenyebb lehet hidegre, melegre, esetleg a kialakult üregben megragadhat az étel. Utóbbi tünetek felhívhatják a fog tulajdonosának figyelmét a problémára. Amennyiben két fog között alakul ki a szuvasodás, úgy kisebb eséllyel veszi észre a páciens maga.
A közepes mértékű szuvasodás esetén a fúrás már fájdalomérzettel jár, így aki igényli, jól teszi ha érzéstelenítést vesz igénybe. Amennyiben a szuvasodás mértéke, állapota olyan, a fogtömés alá gyógyszeres alábélelésre is szükség lehet. A tömés után esetleg jelentkezhet utófájdalom, de nem jellemző. Tudni kell, hogy a fog oldaláról induló szuvasodást is a rágófelszín irányából kell a fogorvosnak feltárni és kezelni.


4. Mély szuvasodás
A mély szuvasodás szintén a fogak rágófelülete irányából vagy azok oldalsó felszínén alakul ki, amennyiben a közepes szuvasodást nem kezelik. Ebben a stádiumban már nem csak a zománc, a dentin, de a pulpakamra, azaz az ideg környezete is érintett. Az ilyen fog már fájdalmas lehet, a beszakadt üregbe beleragadnak az ételdarabok. Az üregben felgyűlt baktériumok, ételmaradék együttesen már kellemetlen ízű és szagú, rossz szájízzel és bűzös lehelettel járhat.
Egy mély szuvasodás kezeléséhez már hosszas fúrás és tisztítás szükséges. Szinte mindig kell gyógyszeres alábélelés a tömés alá, komolyabb esetben ideiglenes tömés kerül felhelyezésre, és csak egy újabb gyógyszeres alábélelés után helyezhető fel a végleges tömés. Sok esetben a folyamat már nem megállítható egy fogtöméssel, és végül gyökérkezelésre lesz szükség. A fogtömés után utófájdalomra számítani kell.


5. Pulpakamrát elérő szuvasodás
Amennyiben a szuvasodás olyan sokáig kezeletlen, hogy a károsodás eléri a foggyökeret, mindenképp gyökérkezelés szükséges.
Kezelése során először el kell távolítani a szuvas részt, kialakítani az üreget, majd megnyitni a pulpakamrát és eltávolítani az ereket, idegeket. Utána a gyökércsatornát fertőtleníteni, tisztítani kell, végül ha a teljes károsodott, gyulladt rész eltávolításra került, egy jól záródó  gyökértömés kerül elhelyezésre. A gyökérkezelés után hosszabb ideig is fájdalmas maradhat a fog.