Fogmosási útmutató

Fogaink épségének, szépségének megőrzése érdekében a jó szájhigiéne, a helyes táplálkozás, a rendszeres ellenőrző vizsgálatok mellett az egyik legfontosabb a helyes fogmosási technikák elsajátítása.

A jól alkalmazott fogmosási alapelvek betartásával csökkenthetjük a fogszuvasodás kialakulásának esélyét, ezen kívül lassíthatjuk a fogkőképződés. A fogmosás elsődleges célja a foglepedékek alapos eltávolítása. A lepedék a nehezen megközelíthető helyeken is könnyen felhalmozódik, ami számtalan problémát okozhat. A szuvasodás, íngyulladás, ínyvérzés, fogágyi betegségek, mind a bakteriális fog lepedékek helytelen eltávolításából eredeztethető.

Fogmosási tippek

 1. Naponta legalább kétszer, de a legjobb, ha étkezés után 10 percen belül fogat mosunk
 2. Minden alkalommal 2-3 percet szánjunk fogaink tisztítására
 3. Kerüljük az erős sörtéjű fogkeféket, ugyanis az könnyen felsértheti a fogínyt, hosszú távon ráadásul koptatja a fogainkat védő fogzománcot is
 4. Háromhavonta cseréljük le az elhasználódott fogkefénket
 5. Lehetőleg alacsony dörzsölőanyag tartalmú fogkrémet használjunk
 6. Ajánlott félévente fogorvoshoz menni, és a szokásos ellenőrző vizsgálatokat elvégezni

Fogmosás néhány lépésben

Fogmosási kézi fogkefével

 1. A fogak külső felszínén helyezzük a fogkefét enyhe nyomással 45°-os szögben az íny szélére, és a lerakódást apró körkörös mozdulatokkal - az íny széle alatt is – tisztítsuk meg.  Vigyázzunk, hogy ne dörzsöljük túl erősen!
 2. Ezeket a mozdulatokat ismételjük meg a fog belső felszínén, illetve a rágófelületeken is.
 3. A metszőfogak belső oldalainak tisztításakor a fogkefét merőlegesen tartsuk, és végezzünk apró le- és felfelé irányuló mozdulatokat.
 4. Az ínyszélén, illetve a fogak mögötti lepedékek eltávolításáról se feledkezzünk meg.  A fogmosás végén érdemes a nyelvünket is óvatosan meg tisztítani.

Fogmosás elektromos fogkefével

Előnye a kézi fogkeféhez képest, hogy kisebb sörtével rendelkezik, így könnyebben hozzáférhetünk a nehezebben megközelíthető helyekre is.  A körkörös mozdulatokat, pedig maga a fogkefe végzi el helyettünk. Elektromos fogkefe használatakor általában hosszabb időt töltünk a fogak tisztítására főleg, ha még időmérő is van a szerkezeten, és a szokásos, azaz inkább elvárt két percet végig a szájunk ápolására fordítjuk. Elektromos fogkefe vásárlásakor mindenképpen olvassuk el a használati utasítást!

 1. A fogkefe fejét lassan vezessük végig a fogsoron. Tisztítsuk meg először a külső, majd a belső fogfelszínt, végül az ínyszéli területeket.
 2. Fogról-fogra haladva a sörtét tartsuk néhány másodpercig a fogfelszínen mielőtt továbbhaladnánk