Fogköztisztítás

A fogköztisztítás a fogmosás mellett a másik legfontosabb szájápolási módszer, mely segít megelőzni a fogszuvasodást, az ínygyulladást és a fogkő kialakulását. A fogmosás és a szájvíz használata nem tudja eltávolítani a fogközökből a lepedéket. Tehát nem az a kérdés, hogy szükséges-e a fogközök tisztítása, hanem az, hogy melyik módszert válasszuk?

Az első és legfontosabb tanács, hogy mindenki a sajá igyeinek megfelelően döntsön. Igényeink megismerésében fogorvosunk tud hatékony segítséget nyújtani. Épp úgy, ahogy a kiválasztott eszközök megfelelő használatában is, elkerülendő, hogy a nem megfelelő technikával nagyobb kárt okozzunk, mint amekkora hasznot remélünk.

És akkor lássuk, miből lehet választani!

Használhatunk fogselymet, interdentális fogkefét (fogköztisztító kefe) vagy szájzuhanyt.

 

Fogselyem

A fogselymet szűk fogközű fogazattal rendelkezőknek ajánlott. Ezzel az eszközzel a legszűkebb részeken is át lehet jutni.

Előnye, viszonylag alacsony az ára és hogy a szűk fogközök is tisztíthatóak vele.

Hátránya, hogy a szélesebb fogközökben viszont nem kellően hatékony. Helytelenül használva épp ellenkező hatást érünk el, a lepedéket az íny alá "gyűri", így fokozva a fogkőképződést és/vagy az ínygyulladás veszélyét.

 

Fogközkefe

A fogközkefék különböző méretekben kaphatók, így egyaránt alkamas lehet szűk és széles fogköz tisztítására is. Egy átlagos fogsor 2-3 különböző méretű kefével már kielégíthetően tisztítható. Különösen ajánlott a fogköztisztító kefe azok számára, akik hajlamosak a fogkőképződésre, illetve az implantátumok vagy fogszabályzók viselőinek.

Előnye, hogy nagyon egyszerű és gyors a használata, kisgyermek is hamar elsajátíthatja. Használata kiegészíthető interdentális géllel is, így fokozva a hatását.

Hátránya, a viszonylag magas ára mellett, hogy csak többféle méretű kefe együttes használatával tudunk optimális eredményt elérni.

 

Szájzuhany

A szájzuhannyal úgy lehet a fogközöket megtisztítani, hogy közben nem kell benyúlni a két fog közé. A tisztítást a nagynyomású víz végzi el. Szinte minden esetben ajánlott a használata, de kiemelten fontos a fogszabályzót viselők esetében.

Előnye, hogy gyors és egyszerű a használata.

Hátránya, hogy magas az egyszeri bekerülési költsége, utazáskor nehézkes magunkkal vinni. Helytelenül használva ez az eszköz is a fogíny alá juttatja a lepedéket, ezzel ínygyulladást, fogkőképződést okozva.

 

Vajon szükséges-e több eszközt is használni fogközeink tisztítására?

A válasz a fogazattól függően változhat. A fogköztisztító kefével vagy szájzuhannyal a fogköz ínyhez közeli részét tudjuk hatékonyan megtisztítani. De az esetleg sűrűn vagy torlódottan álló fogaknál a fogköztisztító kefe nem tud a fogak felső része közé behatolni. Itt a legalkalmasabb eszköz a fogselyem.