Fogkő. Apró kellemetlenség? Nagy bajok okozója?

Mi a fogkő? Az étkezés során a fogak (fogpótlások és protézisek) felszínén egy vékony réteg lepedék, szemmel szinte nem is látható plakk réteg alakul ki. Alapját az ételmaradék adja, mely kitűnő táptalaj a szájban élő baktériumoknak. Ezen baktériumok a tápanyagok lebontása során savas közeget teremtenek, mely elősegíti a nyál ásványi só tartalmának beépülését a plakkba, mely fokozatosan elmeszesedik, megkeményedik. Innen ered a "kő" elnevezés a kialakult meszes plakkra. A fogkő ha egyszer kialakultak az alapjai, hajlamos nagy ütemben fejlődni, növekedni. A fogkőnek két típusát különböztethetjük meg, az elhelyezkedése alapján: az íny alatti (subgingivális) és az íny feletti (supragingivális) megjelenését. Az íny alatti fogkő nem látható, de ennek ellenére létezik, és folyamatosan fejt ki pusztító hatást a fogágyra.


Hol alakul ki? Elsősorban azokon a fogfelületeken alakul ki fogkő, melyek nyálmirigyek kivezetéséhez közel vannak. Ilyenek pl. a felső kis- és nagyőrlők külső részei, vagy az alsó metsző- és szemfogak belső részei.


Miért veszélyes a fogkő? Mindenki látja, érzékeli, hogy a fogkő esztétikailag zavaró, csúnya. De ennél sokkal nagyobb probléma, hogy a fogkő jelenléte a fogíny gyulladásához vezet. Az íny begyullad, duzzadttá, vörössé válik, vérzékeny lesz. Ha a folyamatot nem állítják meg kialakul a fogágybetegség. Az íny elkezd visszahúzódni, a gyulladás átterjed a csontra, mely végül a fogak kilazulásához és végső estben elvesztéséhez vezet.


Hogyan előzhető meg a fogkő kialakulása? A napi rendszeres, helyes és alapos fogmosással a plakk-képződés mérsékelhető, így a fogkő kialakulása is elkerülhető, lelassítható. Szükség esetén speciális fogkrém is használható.


Mit tegyünk ha már kialakult a fogkő? A fogkő házi körülmények között nem távolítható el. Mindenképp szakember, fogorvos segítsége szükséges. Egy speciális ultrahangos készülékkel, úgynevezett depurátorral távolítják el a fogakról a fogköveket. A kezelés részeként a fogak felszínét polírozzák, hogy a fog minél simább felületűvé váljon, megnehezítve a fogkő újbóli kialakítását. A fogkő eltávolítása alapvetően fájdalommentes beavatkozás, a legtöbben csak enyhe bizsergést éreznek. A fogköveket szükség esetén évente többször is el kell távolítani.