A fogszuvasodás a világ egyik legelterjedtebb betegsége, amely a fogak érzékenységét, fájdalmát, végül akár azok elvesztését is okozhatja.
A fogszuvasodás kialakulásában elsődlegesen a foglepedék savtermelő baktériumai játszanak szerepet. A lepedékben képződő savak mennyiségét, ezáltal a szuvasodás folyamatát nagymértékben fokozza a cukros ételek, italok fogyasztása. Ez a fogbetegség leggyakrabban az őrlőfogak barázdáiban, a fogak közötti területeken, vagy a szabaddá vált gyökérfelszínen alakul ki.
A fogszuvasodás megelőzése érdekében használjon fluoridos fogkrémet, ugyanis a fluoridok csökkentik a lepedék baktériumainak savtermelő képességét. A fluoridok elsődleges hatása, hogy elősegítik az ásványi anyagok visszaépülését (azaz reminalizációját) a fogak keményszöveteibe, és megakadályozzák annak kioldódását (azaz demineralizációját). A fluoridok fogmosáskor a leghatékonyabbak, hiszen ekkor közvetlen módon fejtik ki a fogszuvasodás elleni hatásukat.
A fluoridok alkalmazásával kapcsolatban kérdéseket beszélje meg fogorvosával.