Érzékeny a foga?

Lássuk az okokat, amik a fogak érzékenységéért felelősek.

1. Túl erősen mossa a fogát.
Sokszor a túl erős dörzsölés vagy a túl kemény sörtéjű fogkefe használata okozza a fogérzékenységet. Idővel az erős mechanikai hatás a fog védőburkát is felsértheti, miáltal szabaddá válik a fog belső része – a dentin – mely már összeköttetést teremt a fog idegéhez. Mikor ez a rész extrém hővel, savas közeggel vagy ragacsos étellel kerül kapcsolatba kialakul a fogérzékenység, kellemetlen- vagy fájdalomérzet.
A legkézenfekvőbb megoldás lágyabb sörtéjű fogkefe használata és a dörzsölés erejének mérséklése.

2. Savas ételeket fogyaszt.
Ha a fogat védő zománc/cement sérült, savas ételek fogyasztása – pl. paradicsom, citrusfélék, kiwi, savanyúságok – fájdalmat okozhatnak. A kellemetlenséget kiváltó ételeket érdemes elkerülni.

3. Csikorgatja a fogait.
Bár a fogzománc az emberi test legkeményebb anyaga, mégis, a fogcsikorgatás lekoptathatja a zománcot. Ezáltal szabaddá válik a dentin. Konzultáljon fogorvosával, aki tanácsot adhat. Használhat fogvédőt, melyet az Ön fogaihoz igazítva készítenek el.

4. Fogfehérítő fogkrémet használ.
Sok fogkrémgyártó ad a fogfehérítő hatású fogkrémhez olyan adalékokat, melyekre egyesek fogai érzékenyebben reagálnak, mint az átlag. Ha fogkréme tartalmaz fehérítő szereket, váltson egy olyanra, amelyik nem.

5. Nem megfelelő szájvízzel öblöget.
Épp úgy, mint a fehérítő fogkrém, a szájvizek is tartalmazhatnak káros anyagokat – alkohol, egyéb vegyületek – melyektől érzékennyé válhat a foga, kivált, ha a fognyak szabaddá vált. Megoldás lehet semleges fluoridos szájvíz használata, vagy a szájvíz teljes elhagyása.

6. Fogínysorvadásban szenved.
A fogíny sorvadása, mely a korral erősödik, különösen, ha az évek során nem megfelelően óvta szája egészségét, fogérzékenységet okozhat. Amennyiben fogínysorvadásban szenved, fogorvosa az alapbetegség kezelése mellett a kilógó fognyak védelméről is gondoskodik.

7. Nagy mennyiségű lepedék van a fogain.
A fogselyem használata és az alapos fogmosás célja, hogy az étkezés során kialakuló lepedéket eltávolítsa a fogról. A nagymennyiségű lepedék károsíthatja a fogzománcot, ami a fog érzékenység kialakulásához vezethet. A napi fogtisztítási rutin lelkiismeretes végzése megoldhatja a problémát, amennyiben mégsem, félévente egy fogtisztítást végezhet a fogorvos.

8. Fogászati beavatkozáson esett át.
Gyakori, hogy gyökérkezelés, foghúzás, fogpótlás után az ember fogérzékenységet tapasztal. Ha az érzékenység nem múlik rövid időn belül, érdemes újra felkeresni a fogorvost, mert fertőzésre is utalhat a fájdalom.

9. Sérült a foga.
Egy berepedt vagy letört fog által okozott fájdalom meghaladja a fogérzékenység fogalmát. Bízza fogorvosára, hogy eldöntse mi a szükséges és legmegfelelőbb kezelés foga számára.

10. Elmozdult, kilazult tömései vannak.
Ahogy öregszünk, korábbi fogtöméseink kilazulhatnak, elmozdulhatnak, így a szélek mellett újrakezdődhet a szuvasodás. A legtöbb esetben újratöméssel orvosolható a probléma.

A fogérzékenység kezelhető. Előfordulhat, hogy az érzékeny fogakra kifejlesztett fogkrém hatásosnak bizonyul. De sajnos nem mindenkinek és nem minden esetben. Ha fogainak érzékenysége megmarad, hiába követ el mindent hogy csökkentse, feltétlen keresse fel fogorvosát.