Egészséges rágcsálnivalók, avagy hogyan kerülhetjük el a túlzott cukorfogyasztását?

Szinte mindenki szokott nassolni, rágcsálni. Ez önmagában nem is lenne probléma, de a rágcsálnivalóként fogyasztott ételeink nagy része rendkívül sok cukrot tartalmaz. Korunk megnövekedett cukorfogyasztása nyomot hagy az egészségünkben is.
Sok egészségügyi kockázat köthető a cukorhoz, többek között:

 • hiperaktivitás, idegesség, kedélyingadozás a kisgyermekeknél
 • megnövekedett triglicerid szint a vérben
 • rontja a szövetek rugalmasságát, ezáltal gyorsítja az öregedést
 • krómhiányt okozhat
 • hipoglikémiát okoz, ezáltal növelve az éhhomi glükóz szintet
 • elősegíti a fogszuvasodás és a fogínybetegség kialakulását, a szájban élő baktériumok számának növelésével
 • csökkenti az immunrendszer hatékonyságát
 • elősegíti a candida albicans baktérium elszaporodását a szervezetben

Egy nagy svéd tanulmány kimutatta a kapcsolatot a magas vércukorszint és a különböző rákos megbetegedések - például hasnyálmirigy, bőr, méh, húgyút - között. Egy másik kutatás a fiatal nők körében mutatott összefüggést a mellrák és a vércukorszint növekedése között.
Egy átlagos amerikai ember 75 kg cukrot fogyaszt el évente. Ez 30%-os növekedés az elmúlt 30 évben. De Magyarországon is közel 50 kg cukrot fogyasztunk el évente átlagosan.

Manapság teljesen átalakult a cukorfogyasztás, a XX. századhoz képest. Rengeteg élelmiszer tartalmaz rejtetten cukrot. Ilyen például a ketchup, a gabonapelyhek, a szénsavas üdítők, az energiaitalok, de akár a felvágottak is és még sok más étel, ital. Érdemes rászánni egy kis időt, és végignézni egy átlagos bolt polcait, mondjuk a gabonapelyhek, műzlik sorát, melyekre általában egészséges élelmiszerként gondol sok ember. Jó esetben ha egy-kettőt találunk, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot.

A cukor épp úgy függőséget tud okozni, mint a drog. Ha valaki édesszájú, akkor nehezen mondd le a megszokott édességéről, ami a napi rutinja részévé vált. A csokoládé szintén egy köztudottan függőséget okozó étel. Nehéz az út a cukorfüggőség felszámolására, a túlzott cukorfogyasztás csökkentésére.

Lássunk néhány egészséges nassolnivalót, ami csökkenti az édesség utáni vágyat, mégsem káros az egészségre.

 1. Étkezés után fogyasszunk xilit vagy eritrit tartalmú rágógumit vagy cukorkát. Kerüljük a cukros, vagy mesterséges édesítőszerrel édesített változatokat. A xilit és az eritrit nem táplálja a szájban élő baktériumokat, így nem okoz fogszuvasodást, sőt, egyes tanulmányok szerint csökkenti a fogszuvasodás kockázatát.
 2. Rágcsáljunk alacsony glikémiás indexű gyümölcsöket. Ilyen például a cseresznye, a grapefruit, szárított sárgabarck, alma, körte, szilva, barack, narancs. A magas savtartalmú gyümölcsök fogyasztása után mindig várjunk a fogmosással!
 3. Egy marék olajos magot is elrágcsálhatunk, ha hirtelen megkívánnánk az édességet.
 4. Zöldséges mártogatókat is fogyaszthatunk, joghurtos, kefíres vagy humuszos szósszal.
 5. Alacsony zsírtartalmú sajtokkal is legyőzhetjük a hirtelen feltörő édesség utáni vágyat.
 6. Gyümölcs- vagy zöldségchipsek. Ha mindenáron a roppanós élményt keressük, válasszunk szárított gyümölcs- vagy növényi chipseket.
 7. A sültgesztenye tipikus téli finomság, ami az év minden szakában jó lehet nassolnivalónak, és nincs benne hozzáadott cukor.
 8. Ha már sehogy sem bírjuk úgynevezett "édesség" nélkül, együnk alacsony cukortartalmú feketecsokoládét, vagy xilittel, eritrittel édesített csokoládét.