Egészséges rágcsálnivalók, avagy hogyan kerülhetjük el a túlzott cukorfogyasztását?
Szinte mindenki szokott nassolni, rágcsálni. Ez önmagában nem is lenne probléma, de a rágcsálnivalóként fogyasztott ételeink nagy része rendkívül sok cukrot tartalmaz. Korunk megnövekedett cukorfogyasztása nyomot hagy az egészségünkben is.
Sok egészségügyi kockázat köthető a cukorhoz, többek között:
- hiperaktivitás, idegesség, kedélyingadozás a kisgyermekeknél
- megnövekedett triglicerid szint a vérben
- rontja a szövetek rugalmasságát, ezáltal gyorsítja az öregedést
- krómhiányt okozhat
- hipoglikémiát okoz, ezáltal növelve az éhhomi glükóz szintet
- elősegíti a fogszuvasodás és a fogínybetegség kialakulását, a szájban élő baktériumok számának növelésével
- csökkenti az immunrendszer hatékonyságát
- elősegíti a candida albicans baktérium elszaporodását a szervezetben
Egy nagy svéd tanulmány kimutatta a kapcsolatot a magas vércukorszint és a különböző rákos megbetegedések - például hasnyálmirigy, bőr, méh, húgyút - között. Egy másik kutatás a fiatal nők körében mutatott összefüggést a mellrák és a vércukorszint növekedése között.
Egy átlagos amerikai ember 75 kg cukrot fogyaszt el évente. Ez 30%-os növekedés az elmúlt 30 évben. De Magyarországon is közel 50 kg cukrot fogyasztunk el évente átlagosan.
Manapság teljesen átalakult a cukorfogyasztás, a XX. századhoz képest. Rengeteg élelmiszer tartalmaz rejtetten cukrot. Ilyen például a ketchup, a gabonapelyhek, a szénsavas üdítők, az energiaitalok, de akár a felvágottak is és még sok más étel, ital. Érdemes rászánni egy kis időt, és végignézni egy átlagos bolt polcait, mondjuk a gabonapelyhek, műzlik sorát, melyekre általában egészséges élelmiszerként gondol sok ember. Jó esetben ha egy-kettőt találunk, ami nem tartalmaz hozzáadott cukrot.
A cukor épp úgy függőséget tud okozni, mint a drog. Ha valaki édesszájú, akkor nehezen mondd le a megszokott édességéről, ami a napi rutinja részévé vált. A csokoládé szintén egy köztudottan függőséget okozó étel. Nehéz az út a cukorfüggőség felszámolására, a túlzott cukorfogyasztás csökkentésére.
Lássunk néhány egészséges nassolnivalót, ami csökkenti az édesség utáni vágyat, mégsem káros az egészségre.
- Étkezés után fogyasszunk xilit vagy eritrit tartalmú rágógumit vagy cukorkát. Kerüljük a cukros, vagy mesterséges édesítőszerrel édesített változatokat. A xilit és az eritrit nem táplálja a szájban élő baktériumokat, így nem okoz fogszuvasodást, sőt, egyes tanulmányok szerint csökkenti a fogszuvasodás kockázatát.
- Rágcsáljunk alacsony glikémiás indexű gyümölcsöket. Ilyen például a cseresznye, a grapefruit, szárított sárgabarck, alma, körte, szilva, barack, narancs. A magas savtartalmú gyümölcsök fogyasztása után mindig várjunk a fogmosással!
- Egy marék olajos magot is elrágcsálhatunk, ha hirtelen megkívánnánk az édességet.
- Zöldséges mártogatókat is fogyaszthatunk, joghurtos, kefíres vagy humuszos szósszal.
- Alacsony zsírtartalmú sajtokkal is legyőzhetjük a hirtelen feltörő édesség utáni vágyat.
- Gyümölcs- vagy zöldségchipsek. Ha mindenáron a roppanós élményt keressük, válasszunk szárított gyümölcs- vagy növényi chipseket.
- A sültgesztenye tipikus téli finomság, ami az év minden szakában jó lehet nassolnivalónak, és nincs benne hozzáadott cukor.
- Ha már sehogy sem bírjuk úgynevezett "édesség" nélkül, együnk alacsony cukortartalmú feketecsokoládét, vagy xilittel, eritrittel édesített csokoládét.