Egészséges cukorpótlók, melyek fogainkank sem ártanak

A finomított fehér cukor ártalmas. Rosszat tesz az agyunknak, a testsúlynak, a fizikai állapotunknak és a fogainknak is! Sajnos ez a cukor rengeteg ételben megtalálható, hisszük vagy sem, még a fehérkenyérben is van. Egyre több orvos tanácsolja, hogy tartózkodjunk a cukortól, épp úgy, ahogy a dohányzástól vagy az alkoholtól. Tartsuk tehát észben, hogy a finomított cukor ártalmas. De mi van akkor, ha nem tudunk az édes ízek nélkül étkezni? Ez valahol természetes. Mivel helyettesítsük a finomított cukrot? Mi az, ami édes, de nem ártalmas az egészségünkre és fogainkra sem? Íme  néhány édesítő, ami természetes, édes és nem árt se a testünknek, sem fogainknak.


1. Steavia
A steavia is egy csodálatos cukor helyettesítő. Valójában a Steavia nemzetség tagjai évelő növények, ami az őszirózsafélék családjába tartoznak. Az édesítőszert konkrétan a Steavia Rebaudiana faj leveleiből nyerik. Édeslevél néven is ismert ez a növény.
Édesítő ereje rendkívül nagy, 1 evőkanál cukor 1/8 teáskanál steviával helyettesíthető.


2. Xillit
A xillit is természetes eredetű édesítőszer, több növényben is előfordul természetesen.
Cukorpótláskor 1 kanál cukrot 3/8 kanál xillit helyettesít.


3. Eritritol
Természetes eredetű cukoralkohol. Fogainkban nem tesz kárt, mert a szájban lévő baktériumok nem tudják feldolgozni. Gátolja a gombaszaporodást, így candida diétába is beilleszthető.
Édesítőereje enyhébb, mint a cukoré, 1 kanál cukrot kb. 1,25 kanál helyettesít.

Itt pedig kerüljön felsorolásra pár olyan természetes eredetű cukorpótló, ami lehet hogy szervezetünknek jó, diétás szempontból hasznos, de sajnos fogainkat nem védi.


1. Méz
A méz az egyik legegyszerűbb cukorpótló.
Édességét tekintve 1 kanál cukor 3/4 kanál méznek felel meg.
Fogainknak a méz éppúgy ártalmas, mint a finomított cukor, nem tekinthetünk úgy rá, mint teljesen ártalmatlan cukorpótló anyagra, lévén cukrokból épül fel, melyek elősegítik a szájban élő baktériumok szaporodását.


2. Juharszirup
A juharfa nedvéből készült édesítő. Magas az aminosav, kálium, kálcium, magnézium és mangán tartalma, sok benne az antioxidáns és lassabban szívódik fel. Sajnos fogainknak ez az édesítőszer is kevésbé egészséges, mert magas a cukortartalma.
Egy kanál cukrot 3/4 kanál juharszirup helyettesít.  


3. Agave szirup
Szintén cukrokat tartalmazó, de egységnyi cukornál nagyobb édesítőerejű, növényi nedvből készült cukorpótló. Szervezetünknek lehet, hogy jobb, de fogainknak nem.