Bölcsességfogak és amit tudni érdemes róluk

Bölcsek leszünk-e a bölcsességfogtól? Valójában ezek a fogak a harmadik nagyőrlőfogaink. Valószínűleg azért bölcsességfog a nevük, mert akkor nőnek ki – már akinél kinőnek egyáltalán - amikor az ember "feje lágya" már benőtt, azaz fiatal felnőtt korban. Egyeseknek a bölcsességfogak problémamentesen, másoknak (és ők vannak sajnos többen) nem megfelelően nőnek ki vagy helyezkednek el, sok esetben szájbetegségek gócpontjaivá válhatnak. Ilyenkor eltávolításuk a szájegészség megóvása érdekében lehet fontos.

Szükségünk van a bölcsességfogra? Becslések szerint az emberek nagy részének valamilyen mértékben kinő a bölcsességfoga, de ezek a fogak a legritkább esetben tudnak megfelelően működni. De ha a legtöbb bölcsességfog teljesen hasznavehetetlen, akkor miért van az embereknek bölcsességfoga? A válasz őseink táplálkozási szokásaiban keresendő. Őseink nyers, kemény ételeket - gyökerek, magvak, nyers hús - fogyasztottak, melyhez szükség volt egy plusz sor rágófogra. De miért van az, hogy egyre több embernek nem nő ki a bölcsességfoga? A válasz állkapcsunk méretének csökkenésével magyarázható. Ahogy csökken az igény a harmadik nagyőrlő meglétére, úgy alakul a fogrendszer. Antropológiai megfigyelések bizonyítják, hogy a növénytermesztő társadalmakban a bölcsességfog hiánya gyakoribb volt, mint a vadászó-halászó közösségekben.

De miért van baj a bölcsességfoggal? Az alapvető probléma az anatómiánkban rejlik. Vagy az állkapcsunk túl kicsi, vagy a fog mérete túl nagy, ami zsúfolt fogsorhoz és nem megfelelő kinövéshez vezet. Vélhetően nem véletlen, hogy a harmadik sor nagyőrlő csak a kamaszkor után jelenik meg, amikorra az állkapocs elérte a felnőttkori végleges méretét. Hiába nő később, ha mégsincs megfelelő helye, a bölcsességfogak nagy része nem megfelelő irányban, pozícióban nő, olykor már eléri a harapásmagasságot, mégsem tud teljesen kinőni az íny alól. Utóbbit nevezzük részlegesen kinőtt fognak. Ezek a fogak fokozottabban vannak kitéve bakteriális fertőzéseknek, mivel nehéz a tisztításuk. Az egyáltalán ki sem nőtt bölcsességfog is okozhat gondot, mert elnyomja a többi őrlőfogat. Még ha a bölcsességfog teljesen át is tör, továbbra is lehet problémaforrás a száj egészségében. A harmadik sor nagyőrlő annyira hátul helyezkedik el, hogy az ételmaradék megtapadhat, letisztítása nehézkes, lerakódás, fogszuvasodás alakulhat ki.

Mit kezdjünk a bölcsességfoggal? Bölcsességfogaink sorsáról konzultáljunk fogorvosunkkal, szájsebészünkkel. Egy teljesen kinőtt, jól funkcionáló bölcsességfog eltávolítása sokszor teljesen felesleges. De a bölcsességfog megléte ínybetegségek veszélyét is hordozhatja. Még fokozottabban kell odafigyelni a száj higiénére, rendszeresen kell ellenőriztetni a fogainkat. Ha a bölcsességfogon bármilyen probléma jelentkezik, érdemes az eltávolításában gondolkozni. A műtéti beavatkozás az egyik alapvető lehetőség egy félig kinőtt vagy ki sem nőtt, problémás bölcsességfog esetén. Ha nem kerülnek eltávolításra, akkor is rendszeres fogászati ellenőrzésre van szükség velük kapcsolatban. Minden fogmegtartásra tett erőfeszítés ellenére, a bölcsességfog eltávolítása előbb-utóbb szükségessé válhat az évek során.

Műtéti beavatkozás vagy sem? Egyes álláspontok szerint már a kamaszkor során érdemes vizsgálni a bölcsességfogakat, mert nagy biztonsággal előrejelezhető, hogy a fogak felnőtt korban okoznak-e majd gondot? Ha megalapozott a gyanú, hogy problémák lesznek a foggal, akkor érdemes az eltávolításukban gondolkozni, mielőtt a tényleges gondok megjelennének. Ha szükséges a műtéti beavatkozás, érdemes még fiatal korban megtenni, mert a gyógyulási folyamatok gyorsabbak, mint idősebben. Egy másik szakmai álláspont szerint nem kell azokkal a fogakkal foglalkozni, melyek nem okoznak aktuálisan gondot. Felesleges a pácienseket a műtéti beavatkozás kockázatának kitenni. Milyen műtéti kockázatokra számíthatunk? Mint minden műtéti beavatkozásnál, a bölcsességfog eltávolításánál is felmerülhetnek fertőzések, az érzéstelenítéssel kapcsolatos kockázatok. Előfordulhatnak idegsérülések, de ezek általában csak átmenetiek. A műtét után duzzanat, fájdalom várható, melyre a szájsebész vény nélkül kapható vagy vényköteles fájdalomcsillapítókat ad majd.

A bölcsességfogainak sorsa mindenkinek a saját kezében van. Nincs általános szabály, minden eset egyedi. Egy szájsebészeti beavatkozás mindig komoly megfontolás tárgya kell, hogy legyen. A döntés előtt mindenképp konzultáljunk fogorvosunkkal, szájsebészünkkel.