Az úgynevezett "fast food" káros hatásai fogainkra

Egyre kevesebb időnk jut az egészséges ételek elkészítésére, gyakran helyettesítjük őket gyorsan beszerezhető és elkészíthető, vagy útközben is fogyasztható élelmiszerekkel. Ezek közé nem csak a gyorséttermek ételei tartoznak, de a pékségek, cukrászdák süteményei, a közértekben kapható gyorsételek is. Miközben időt és energiát spórolunk magunknak, ártunk is a szervezetünknek. Lássuk, milyen negatív hatásokkal számolhatunk fogaink esetében a gyorsélelmiszerek fogyasztása során.

dikodent fogászat rendelő

Magas cukortartalom

Az édes pékáruk, más gyors ételek egyik jellemzője a magas cukortartalom. A cukor a szájban élő baktériumok tápanyaga, melyek a cukrok bontása közben savakat termelnek, és a savas közeg károsítja a fogzománcot, ezzel előidézve a fogszuvasodást.

 

Magas szénhidráttartalom

A gyorsélelmiszerek egyik fő jellemzője a magas szénhidráttartalom. A táplálékban található szénhidrát laktat, épp ezért fogyasztjuk előszeretettel ezeket. Az étel szénhidrát tartalma ugyanakkor hasonlóan viselkedik a szájban, mint a cukor, így növeli a fogakon kialakuló plakk mennyiségét, serkenti a baktériumok működését és fogszuvasodáshoz vezet.

 

Magas savtartalom, savas PH érték

A gyorsélelmiszerek nagy része savas kémhatású, ami nem csak a gyomornak, de a fogzománcnak is árt. A savas közeg a szájban roncsolja, gyengíti a fogzománcot.

 

Kevés rágással fogyasztható állag

A gyors fogyaszthatóság elősegítésére ezen élelmiszerek állaga rendkívül lágy, puha, alig igényel rágást. A rágás hiánya több problémát is okozhat. A rágás során fokozódik a nyáltermelés, ami az emésztés első fázisa és aminek hiánya rontja az emésztés hatékonyságát. Másrészt a túl puha élelmiszer könnyebben feltapad a fog, az íny és a nyelv felszínére, ezzel fokozva a plakk képződést. Fogaink a kemény és rágós ételek fogyasztásával minimális öntisztuláson esnek át, akár evés közben is.

 

Alacsony vitamintartalom

A pékáruk, gyorsélelmiszerek másik jellemzője az alacsony vitamin és ásványi anyag tartalom, ami huzamos idejű, egysíkú fogyasztás esetén a szervezet vitamin és ásványi anyag tartalékainak kimerüléséhez és hiánybetegségek kialakulásához vezethet. A vitamin és ásványi anyag hiány az íny állapotát is rontja, akár fogáagybetesgéshez vezethet.

 

Elhízást okoznak, növelik a cukorbetegség kockázatát

A gyorsélelmiszerek magas cukor- és szénhidrát tartalmuk mellett (vagy inkább amiatt) jelentős mennyiségű kalóriát visznek be a szervezetbe. Mivel a legtöbbször nehéz tájékozódni adott pékáru, gyorséttermi étel konkrét tápértékéről, könnyen előfordul, hogy észrevételnül és akaratlanul is túl nagy mennyiségű kalóriát viszünk be egy-egy gyorsétekzés során. A rendszeres túlzott mértékű cukor és szénhidrát fogyasztás megnöveli a cukorbetegség, inzulinrezisztencia kialakulásának kockázatát. Egyes kutatások arra utalnak, hogy az elhízás és a fogíny betegségei között ok-okozati összefüggés lehetséges, míg a cukorbetegek esetében egyértelmű a kapcsolat az ínygyulladás, fogágybetegség és az alapbetegség megléte között.