Az esztétikus fogtömés készítésének menete

Valljuk meg, a szuvas fog kezelése senkinek sem a legszebb álma. Vérmérséklettől függően, van aki csak igyekszik átesni a kellemetlenségen és van aki komoly félelmekkel érkezik a fogorvoshoz. Aki már átesett kezelésen, az tudja mire  
számítson, aki még nem, az az ismeretlentől való félelemmel is meg kell hogy küzdjön. Fogorvos váltás után ismét előjöhet az ismeretlentől való félelem, hisz az új szakember talán másképp végzi a kezelést. De minden esztétikai fogtömés készítésének azonos a menete.
Ismerkedjünk hát meg az esztétikai fogtömés készítésének menetével.

0. érzéstelenítés
Opcionálisan elhagyható, de amennyiben a páciens igényt tart rá, érzéstelenítő injekcióval készíti elő a fogorvos a kezelendő területet, hogy fájdalommentes legyen a teljes kezelés.

1. szuvas részek eltávolítása
A szuvas, baktériumok fertőzte foganyag eltávolítása fúróval történik, mely kellemetlen íz és szaghatással járhat, érzékeny gyomrúaknak kifejezetten felkavaró lehet.

2. az üreg falainak előkészítése tömésre
Miután eltávolításra kerültek a szuvas részek, az üreg felszínét simára, egyenletesre alakítják, hogy megfelelően behelyezhető legyen a tömés.

3. fertőtlenítés
A fúróval kitisztított üreget kémiailag is meg kell tisztítani, a lehető legtöbb baktérium elpusztítása érdekében. Az alapos tisztítás, fertőtlenítés a feltétele, hogy a kezelt fog ne szuvasodjon tovább.

4. alábélelés, gyógyszeres alábélelés
Az alábélelés célja, hogy jó alapot biztosítson a fogtömésnek. Emellett szigetel, ha szükséges, elzárja a dentint. A nagyon mély szuvasodások esetében szükséges gyógyszeres alábélelést alkalmazni. A gyógyszeres alábélelés egyrészt szigetel, másrészt hatóanyagával segíti a fogszövet regenerálódását.

5. felszín előkészítése ragasztóanyaggal
A fogtömés kémiailag rögzül a fogfelszínhez. Ennek alapos és pontos előkészítés a stabil és jól záró fogtömés záloga. Ez sokszor hosszadalmas és aprólékos munkafolyamat, sok-sok ismétléssel.

6. tömőanyag elhelyezése, forma kialakítása
A fogfelszín megfelelő előkészítése után kerül behelyezésre a tömőanyag. A tömés elhelyezésekor a fogorvos igyekszik a fog formájához a leginkább alkalmazkodni, azt követni.

7. tömőanyag megszilárdítása UV fénnyel
A behelyezett tömőanyagot UV fénnyel szilárdítják.
A tömőanyag behelyezése és szilárdítása rétegenként történik, a legkedvezőbb eredmény elérése érdekében. Tömőanyag behelyezése, szilárdítás, behelyezés, szilárdítás. Sok-sok ismétléssel.

8. végső kialakítás, polírozás
Ha elkészült a tömés, a páciens megkönnyebbül, hisz végre öblíthet, összezárhatja a száját. Ezután kezdődik a tömés pontos méretre alakítása. A tömés harapásmagassághoz való igazítása során a páciens egy színező lapra harap a tömött foggal, így az elszíneződésből megállapítható hol túl magas a tömés. A megfelelő helyekről a fogorvos lecsiszolja, lepolírozza a felesleges tömőanyagot. Amikor a páciens már megfelelőnek érzi, egy végső polírozás után elkészültnek mondható a fogtömés.
Az érzéstelenítés elmúltával előfordulhat, hogy a páciens mégis kényelmetlennek érzi a tömését, melyet korábban még nem érzett, ilyenkor újabb igazítás szükséges, a túl magas tömés fájdalmat okozhat és zavarhat a rágás során is.