A rágás fontossága az emésztés során

Az egészséges emésztéshez egészséges és tápláló ételekre van szükségünk. De ez nem elég. Az ételek megrágása szintén nagy hatással van az emésztés minőségére. Az emésztés ugyanis már a szájban megkezdődik. A fogak felaprítják az ételt, a nyál enzimtartalma beindítja az emésztési folyamatot. A megrágott falatot a nyelőcső vezeti a gyomorba. Megfelelően megrágott és nyállal előemésztett ételre van szüksége az emésztőrendszernek. Egy felnőttnek jó esetben 32 foga van, ebből négy bölcsességfog. A bölcsességfog nem mindenkinél nő ki, van, akiknek el kell távolítani. A rágás egyik funkciója az étel aprítása, pépesítése, a másik pedig a nyálképződés serkentése, hogy a nyál megkezdje a szénhidrátok felbontását.

A fogakat megjelenésük és funkciójuk alapján több csoportba sorolhatjuk.
1. Metszőfogak. A lapát (felső) és véső (alsó) alakú metszőfogak harapásra szolgálnak, ezek aprítják falatokra a táplálékot, majd a nyelv segítségével továbbítják rágásra az őrlőfogaknak. 8 db metszőfogunk van, 4 felül, 4 alul.
2. Szemfogak. Négy szemfogunk tépésre szolgál. Ezt segíti elő a hosszú és stabil rögzítést szolgáló nagy foggyökér.
3. Kisőrlők. Felületük nagy, széles koronával rendelkeznek, céljuk az étel darabolása és szétnyomása. A szemfog után helyezkednek el, 2-2 mindkét oldalon, alul és felül.
4. Nagyőrlők. Ezen fogak felülete is nagy, szintén barázdák és mélyedések szabdalják, mint a kisőrlőket. Formája lehetővé teszi az étel teljes ledarálását, két egymással szemben lévő (alsó és felső) őrlőfog együttes munkája útján. Összesen 8 őrlőfoga van az embernek, mindkét oldalon 2-2 alul és felül. A harmadik őrlőfog a bölcsességfog.

Mindenki, aki küzdött már fogfájással, tudja, hogy nehezebb a rágás, ha fáj az egyik fog. A szabálytalanul álló fogazat, fertőzés vagy foghiány is hatással van a rágás minőségére és ezáltal az emésztésre. A fogsort akkor tekintjük szabályosnak, ha a fogak illeszkednek egymáshoz. A felső fogsor illeszkedik az alsóhoz, ha az őrlőfogak csúcsai a szemben lévő őrlőfogak mélyedéseivel állnak szemben. A megfelelő fogsori zártság megakadályozza a pofazacskó és az ajkak megharapását, az alsó fogsor védi és megfelelő pozícióban tartja a nyelvet. A nem kellően szabályos fogsor lehet örökletes, okozhatja rossz gyermekkori szokás (ujjszopás, hosszas cumi- vagy cumisüveg használat, nyelvlökés), daganatok vagy valamilyen állkapocssérülés, -törés. Rosszul illeszkedő tömések, koronák vagy fogsorok is okozhatnak szabálytalanul álló fogazatot, rossz zártságot. Foghiányok pótlásának elmulasztása is okozhat ilyen problémát, mert a hiány melletti fogak elmozdulhatnak, ezért a foghiányt nem szabad figyelmen kívül hagyni.
Az étel megfelelő megrágása épp olyan fontos, mint a táplálék minősége. A fogak egészségének megőrzésére az első és legfontosabb mód a megfelelő szájhigiénia fenntartása.