A fogköztisztító kefe helyes használata

A fogköztisztító kefe használata segít megvédeni fogainkat és ínyünket, de ha helytelenül használjuk, azzal károkat is okozhatunk az ínyünknek, ráadásul a helytelen használat fájdalommal járhat.

 

A fogközkefe helyes használatáról érdeklődjünk fogorvosunknál vagy kövessük az alábbi tanácsokat:

 

1. Mindig ép, egyenes drótszállal rendelkező, nem lelapult sörtéjű fogközkefét használjunk!

 

2. Válasszuk ki a fogközeink méretének megfelelő fogköztisztító kefét! Amennyiben túl vastag a fogközkefe drótja, úgy nem fogunk beférni a fogközünkbe és az erőltetés sérüléseket okozhat, ha viszont túl vékony a drót, úgy nem lesz hatékony a fogköztisztítás. Az ideális méretű fogközkefe szorosan, de könnyedén csúszik a fogközbe és nem kell erőltetnünk a be- és kihúzást.

 

3. A megfelelő méretű fogköztisztító kefét a fogra merőlegesen toljuk be a fogközbe, majd húzzuk ki onnan. Egyetlen betolás és kihúzás elegendő a fogközben felgyülemlett plakk eltávolítására.

 

4. Miután végeztünk egy fogközzel, mossuk le a fogközkefe sörtéiről az eltávolított plakkot! Minden fogközben tisztán használjuk a fogköztisztító kefét, különben átszállítjuk a lepedéket egyik fogközből a másikba.

 

5. Amennyiben hajlamosak vagyunk a fogközi szuvasodásra vagy ínygyulladásra, használjunk interdentális gélt, ami antibakteriális hatóanyagot és fluoridot juttat a fogközbe, megerősítve a fogzománcot és elpusztítva a baktériumokat.

 

6. Néhány hetente cseréljük le fogközkeféinket újakra, ennyi idő alatt ugyanis a sörték lelapulnak, ami ront a fogköztisztítás hatékonyságán, ráadásul néhány hét alatt annyi baktériumot gyűjt a fogköztisztító kefe, amivel már nem higiénikus a tisztítás.

 

7. Naponta egyszer, lehetőleg esténként, lefekvés előtt mindig tisztítsuk meg fogközeinket!