A fogakat romboló 9 rossz szokásunk

1. Szerszámként használjuk fogainkat
Mindenkivel előfordul, hogy a fogával tépi fel a chips vagy más étel zacskóját, mert úgyis erős, mint egy jó szerszám. Ezeknek a zacskóknak a felnyitása nehéz, a fog éle viszont érzékeny, ha sokszor használjuk nagy erővel, megsérülhet. Ugyanebből az okból nem szerencsés ceruzát, tollat, körmöt stb. sem rágcsálni.


2. Túl erős dörzsölés a fogkefével
Napi kétszeri fogmosás? Jól megdörzsölve? Azt gondoljuk mindent megtettünk a fogainkért. Vagy mégse? Ha kemény a fogkefe sörtéje és túl erősen dörzsöljük vízszintes irányban a fogunkat, akkor a fogíny és a fog találkozásánál felsérthetjük és lekoptathatjuk a zománcot, ami fogínysorvadást is okozhat. Érdemes puhább sörtéjű fogkefét választani, és a fogínytől elfelé, megdöntve használni.


3. Nem védekezünk az elszíneződések ellen
Egy jó borozás, kávézás a barátokkal? Sajnos a fogaknak ez nem annyira jó érzés. Ezek a színes italok elszínezik a fogainkat. Használjunk rágógumit, mossunk fogat, ne hagyjuk, hogy ártsanak a fogaknak az erős színű ételek színanyagai.


4. Rosszul használt fogselyem
A nem megfelelően végzett fogselymezés árthat a fogínynek. Ha túl erősen használjuk a fogselymet, azzal felsértjük a fogak közti fogínyt, ami annak kopásához vezethet. Ez ne riasszon el senkit a használatától! Inkább óvatosan vezessük be a fogselymet a fogak közé és gondosan formáljuk C alakba.


5. Fogcsikorgatás
Éjjel fejfájásra, a fül előtti fájdalomra az arcban vagy összeszorított fogsorral ébredni lehet az éjjeli fogcsikorgatás jele. A rágóizom a homloknál futó izmokhoz csatlakozik, ezért lehetséges, hogy a fogcsikorgatók éjjel fejfájással ébrednek. A fogsor összeszorítása, csikorgatása megerőlteti az arcizmokat, melyek a fülek előtti fájdalommal jeleznek.


6. A szájvíz hibás használata
A szájvíz általában remek baktériumölő, fogszuvasodás veszélyét csökkentő szer. De némelyik épp az ellenkezőjét okozhatja. Az alkoholos szájvizek használata kiszáríthatja a szájat, ami kedvező környezetet teremt a baktériumok szaporodásához. Ugyanakkor ezek a leghatékonyabb antibakteriális szerek, így javasolt a használatuk, de a szájvíz után vízzel érdemes átöblíteni a szájat.
 

7. A cukormentes rágógumi elhanyagolása
Ha nincs mód fogat tisztítani fogselyemmel, fogmosással, mindenképp javasolt a cukormentes rágógumi használata, mely eltávolítja a szennyeződés egy részét a fogfelszínről. A legfontosabb, hogy semmiképp ne rágjunk cukros rágógumit!
 

8. Gyümölcsös smoothie-k fogyasztása
Ezek az italok nagyon egészségesek, tele vannak vitaminnal. És cukrokkal. És savakkal is. Sajnos messze több cukrot viszünk be általuk, mintha magukat a gyümölcsöket rágcsálnánk. Hogy elkerüljük az egészséges ital káros hatását, fogyasszuk szívószállal, így csökkentve a fogak érintkezését a cukros folyadékkal. Érdemes lehet az italt vízzel is hígítani. A gyümölcssavtartalom gyengíti a fogzománcot, ezért a smoothie fogyasztása után érdemes 45 percet várni a fogmosással.
 

9. Jégrágcsálás
Köveket nem rágnánk, igaz? Akkor miért rágjuk szét a jeget, ami majdnem olyan kemény? Erős nyomás szükséges a jég elroppantásához, ami a fogzománc elvékonyodásához vagy lepattanásához is vezethet.

 

Jöjjön el hozzánk hétfő délelőtt, vegyen részt ingyenes konzultációnkon, melynek keretében térítési díj nélkül egy panoráma röntgen is készül fogsoráról!

Kérjen időpontot!