A fogágybetegség megelőzése otthon

Az alábbiakban felsorolunk néhány otthoni praktikát, amit érdemes alkalmazni.

1. Megfelelő fogkefe használata

A kemény sörték irritálhatják az érzékeny fogínyt, akkor is, ha az nem hajlamos gyulladásra. Az érzékeny, gyulladásra hajlamos ínynek kifejezetten árt a túl erős dörzsölés. Fogágybetegség esetén mindenképp puha sörtéjű fogkefét használjunk, és figyeljünk a helyes fogmosási technikára.

2. Megfelelő fogmosási technika

Fogmosáskor mindig tartsuk az ínyhez 45 fokos szögben, ez alaposabban tisztítja az ínynél a fogfelszínt és jobban eltávolítja a lepedéket az íny mellől/alól. Ne vízszintes mozdulatokkal, hanem körkörösen tisztítsunk a fogkefével. A körkörös masszírozásból ne hagyjuk ki a fogínyt sem. Azt is tisztítsuk meg a lerakódásoktól.

3. Ínyvédő fogkrém használata

Válasszunk olyan fogkrémeket, melyek segítenek a káros baktériumok elszaporodását gátolni a szájüregben. Amennyiben már kialakult fogágybetegségtől szenvedünk, használjunk speciális, a betegségre kifejlesztett fogkrémet. A választás során kérjük ki fogorvosunk tanácsát.

4. Az íny alatti terület tisztítása szájzuhannyal

A szájzuhany, szemben a korábbi fogtisztítási technikákkal, képes az íny alá is behatolni, és kimosni a felgyűlt lepedéket. A szájzuhany használatakor nagyon fontos a megfelelő technika, mert rosszul használva nagyobb kárt okozhatunk az íny alá mélyebbre befújt lerakódással, mint ha nem is tisztítottuk volna meg az ínyt.

5. Fogköztisztítás

A fogközöket a legalaposabb fogmosással sem tudjuk kitisztítani, hisz a fogkefe nem ér be a két fog közé. A fogközök tisztításakor válasszuk a számunkra, fogazatunk számára legmegfelelőbb eszközt. Lehet ez fogselyem, fogköztisztító kefe vagy szájzuhany, a lényeg, hogy minden nap tisztítsuk ki a fogközökből is a lerakódásokat, a fogmosással együtt.

6. Szájvíz használata

A szájban a fogkefe és fogköztisztító eszköz számára elérhetetlen zugokban továbbra is elszaporodhatnak a káros baktériumok. Ezeket szájöblítőkkel, szájvizekkel tudjuk eltávolítani. Fontos, hogy mindig alkoholmentes szájöblítőt használjunk, mert az alkohol szájszárazságot idéz elő, ami a baktériumszint növekedését okozza ismét.

7. Káros baktériumszint csökkentése a szájüregben

Amennyiben szájápolási szokásaink már megfelelőek, és megakadályozzuk, hogy a fogíny vonalán és a fogközök területén kialakuljon plakk és elszaporodjanak a káros baktériumok, legyünk figyelemmel az étkezési szokásainkra is. Az íny egészsége érdekében fogyasszunk vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszereket. Kerüljük a (fogakra és a szervezetünkre is) káros cukros, szénsavas, magas savtartalmú üdítőitalok fogyasztását. A cukor és a savak ugyanis kedvező környezetet és táptalajt képeznek a baktériumoknak.

8. A dohányzás kerülése vagy csökkentése

A dohányzás egyértelműen káros az egészségre, de kevesen tudják, hogy a szájüregben megváltoztatja a baktérium összetételt. A káros baktériumok kerülnek túlsúlyba, megnőhet az ínygyulladás, fogágybetegség esélye, éppúgy, mint a szájüregi ráké.