8 módszer, amivel csökkenthető a fogak érzékenysége

Mire figyeljünk, mit tehetünk, ha érzékeny a fogunk?


1. Óvatosan használjuk a fogkefét.
A nagy erejű fogdörzsöléstől nem lesz tisztább a fog, de növeli a fogérzékenység kialakulásának veszélyét. A túl erős dörzsölés ugyanis eltávolíthatja az ínyt a fogtól, miáltal szabaddá válik a fognyak. Mindig lágy sörtéjű fogkefét válasszunk és a fogainkat fel-le irányú mozgatással mossuk át, kerüljük a jobbra-balra mozdulatokat. Dörzsölés helyett inkább gondoljunk úgy a fogmosásra, mintha megpróbálnánk átmasszírozni a fogunkat és az ínyünket a fogkefével. Napi minimum kétszer, két percen át végezve ez kellően hatékony lesz hosszú távon is.


2. Használjunk érzékeny fogakra való fogkrémet.
Orvosi vény nélkül is kaphatóak érzékeny fogakra való fogkrémek, melyek csökkentik a fogérzékenységet, azáltal, hogy blokkolják a külső inger eljutását a fogidegig. Napi kétszeri, rendszeres használattal pár hét után már érezhetően csökkennie kell az érzékenységnek. Nagyon erős fájdalom esetén az érzékeny területet óvatosan kenjük be a fogkrémmel és hagyjuk rajta egy ideig.


3. Használjunk fluoridos szájvizet.
A fluorid tartalmú szájvizek megerősítik a fogzománcot, ezáltal csökkentve a fogérzékenységet. A fluorid emellett csökkenti a fogszuvasodás kockázatát is. Sose vásároljunk alkoholos szájvizet és mindig fogmosás után öblögessünk vele.


4. Kerüljük a savas ételeket.
A magas savtartalmú ételek és italok károsítják a fogzománcot, növelve ezzel a fogszuvasodás, az ínysorvadás és a fogérzékenység kockázatát. A szénsavas üdítők, citrusfélék, savas gyümölcsök önmagukban fogyasztva károsíthatják a fogat. Önmagukban való fogyasztás helyett valamilyen étel részeként együk őket. Ilyenkor az étel más összetevői semlegesítik kis mértékben ezen ételek savasságát, csökkentve fogkárosító hatásukat. Savas ételek fogyasztása után mindig várjunk legalább 30 percet a fogmosással. A savaktól meggyengült fogzománcot ugyanis könnyebben megsérthetjük a fogkefével.


5. Kerüljük a fogfehérítést.
Érzékeny fogakkal a fogfehérítés tovább ronthat a helyzeten. Az otthoni fogfehérítést mindenképp kerüljük. Ha ennek ellenére is szeretnénk fogfehérítést igénybe venni, csak fogszakorvossal végeztessük. Fogorvosunkat mindenképp tájékoztassuk előre, ha érzékeny fogainkat szeretnénk fehéríttetni vele, és fogadjuk meg tanácsát, ha megpróbál lebeszélni tervünkről.


6. Használjunk fogvédőt, ha csikorgatjuk a fogunkat.
Ha valaki csikorgatja a fogát, akkor lekoptatja a fogzománcot a fogáról, ami fogérzékenységet okozhat. Aki gyakran csikorgatja a fogát álmában, mindenképp keresse fel fogorvosát, aki segít fogvédő készítésével, melynek éjszakai viselése megszűnteti a fogcsikorgatás káros hatását. A fogcsikorgatást sokszor stressz váltja ki, érdemes napi relaxációs gyakorlatokkal csökkenteni a feszültséget.


7. Rendszeres orvosi kontroll
Ha a fogérzékenysége jelentős, érdemes rendszeresen felkeresnie fogorvosát, aki különböző kezelésekkel tud majd segíteni a problémán. Helyileg alkalmazott fluoridos kezelésekkel, a fognyak lezárásával, legvégső esetben gyökérelöléssel.


8. Mindenképp konzultáljon fogorvosával az első panaszoknál
A fogérzékenységnek több kiváltó oka is lehet. Semmiképp ne hagyjuk figyelmen kívül, mert okozhatja olyan probléma, mely kizárólag tüneti kezelés mellett tovább romlik és komolyabb egészségügyi kockázathoz vezet.