8 étel, amit kerüljünk el, ha érzékenyek a fogaink

Lássuk, mely ételek, ételcsoportok elhagyásával tudjuk az érzékeny fogak okozta kellemetlenségeket csökkenteni?

1. Szénsavas üdítőitalok
Ezek az italok a szénsav mellett jelentős mennyiségű cukrot is tartalmaznak, így dupla veszélyforrást jelentenek az érzékeny fogaknak.

2. Fagylalt
A fagylalt nem csak hideg, de szintén nagy mennyiségű cukrot tartalmaz. A cukor gyengíti a fogzománcot, az elvékonyodott fogzománc kevesebb védelmet nyújt a hideg érzet ellen.

3. Forró kávé
A kávé forró, savas hatású, és ha cukrot is tartalmaz, akkor már háromszoros a káros hatása. Fogyasszuk kevésbé forrón, esetleg tejjel, mely nem csak lehűti, de a savasságát is csökkenti. Ha nem tudunk lemondani róla, akkor próbáljuk a legkevésbé káros formában elfogyasztani.

4. Cukorkák
Akinek érzékeny a foga, az kerülje a savanyúcukorkákat, mentolos cukorkákat, nyalókákat és minden szopogatnivaló cukorkát. Nem csak magas cukortartalmuk miatt károsak, de fogsérülést is okozhatnak, ha véletlenül rosszul harapunk rájuk.

5. Nyalánkságok
Karamella, gumicukor, medvecukor, toffee, törökméz és társaik. Ezek az édességek mindenképp károsak a fogakra. Kivált a fogérzékenységben szenvedőknek. Amellett, hogy cukrosak, ragacsosak is. A cukros ragacsos anyag hozzátapad a foghoz, rossz esetben a foggyökérnél a cementtel érintkezve. A cement kevésbé ellenálló, mint a zománc, ráadásul átjárható, így erősebb hatások érhetik a fogideget.

6. Savas gyümölcsök
Citrusfélék, alma, ananász, mind magas savtartalommal bíró gyümölcsök. A sav pedig gyengíti a zománcot, ami a fogérzékenység romlásához vezet. Ne feledjük, akár a megevésük, akár a megivásuk ártalmas lehet. Kerüljük őket szilárd és lé formában is.

7. Paradicsom
A paradicsom, bár kiváló vitamin- és tápanyagforrás, szintén magas savtartalommal bír. Nem csak a nyers paradicsom, de a paradicsomszószok is fokozhatják a fogak érzékenységét.

8. Jég
Még ha a jéggel hűtött ital nem is okoz fájdalmat, mindenképp kerüljük a jégrágást. A jég nem csak hideg, de kemény is. Utóbbi tulajdonsága miatt fogsérülést, zománckopást, zománc lepattanást is okozhat a rágcsálása.