7 étel, ami fogaink igazi ellensége

MIket ne együnk (vagy csak nagyon mértékkel), ha óvni szeretnénk a fogainkat?

1. Cukros édességek és nyalókák
Ha mindenképpen édességet szeretne fogyasztani, olyanokat válasszon, amelyek gyorsan szétolvadnak a szájban. Azok a cukorkák és nyalókák, amelyek sokáig tartanak, megnehezítik, hogy a nyál lemossa a cukrot a fogakról. Az édességek és tortaszeletek általában rengeteg cukrot tartalmaznak és idővel fogszuvasodást okoznak. Ha nem tud ellenállni nekik, akkor egy nap legfeljebb egyszer egyen, és lehetőleg minél rövidebb időn belül mosson fogat utána.

2. Keményítő, finomított szénhidrát
A chips, a kenyér, a tészták és a kekszek is ugyanolyan ártalmasak a fogakra, mint a cukorkák. Az ezekben található egyszerű szénhidrátok hosszú időt tölthetnek a szájban és közben cukrokká bomlanak le. A baktériumoknak táptalajt nyújtanak, azok viszont különböző savakat termelnek, melyek roncsolják a fogakat.

3. Szénsavas üdítők
Ezek az üdítők nem csak nagy mennyiségű cukrot tartalmaznak, de ásványi foszfort és szénsavat is, amely vékonyítja a fogat védő zománcréteget. Huzamosabb fogyasztásuk következtében a fogak sötétebbé és sárgábbá válhatnak. A dobozos jeges teák és limonádék a fogak egyik legnagyobb ellenségei.

4. Gyümölcslé
Bár a gyümölcsöknek nagyon fontos szerepük van az egészséges táplálkozásban, a gyümölcslé is problémát okozhat. Ha kedvenc gyümölcsleve tele van cukorral, az árt a fogainak. Ha rendszeresen gyümölcslevet iszik, használjon szívószálat, hogy ne kerüljön nagy mennyiségű folyadék a szájába egyszerre.

5. Citrusfélék és más savas élelmiszerek
Nyugodtan fogyasszon ilyesmit, de ne szopogassa vagy tartsa sokáig a szájában. A savas élelmiszerek, mint a citrom és a savanyúságok, kikezdik a fogzománcot.

6. Méz és aszalt gyümölcsök
A méz finom, de ha rendszeresen fogyasztják okozhat fogszuvasodást. Ugyanez a helyzet az aszalt gyümölcsökkel, mint a mazsola, sárgabarack, ananász, stb. Az aszalt gyümölcsök nagyon sok cukrot tartalmaznak, gumiszerű állaguk miatt pedig erősen a fogakhoz tapadnak.

7. Sportitalok
Még az úgymond egészséges sportitalok is veszélyt jelentenek fogaira. A sportitalok általában savasak és tele vannak cukorral.