6 étel, ami fogunk barátja

Mely ételek fogaink jó barátai?

1. Rostokban gazdag gyümölcsök és zöldségek
A magas rosttartalmú ételek szinte kimossák a szájból a cukrokat. Nem csak fizikailag "súrolják" a fogakat, de serkentik is a nyál keletkezését. A nyál a száj első védelmi vonala, mert semlegesíti a fogakat károsító savakat, tartalmaz kalciumot és foszfátot, így segítve a bakteriális savak által kioldott ásványok pótlását. Fogyasszon magas víztartalmú gyümölcsöket és zöldségeket.

2. Víz
Ugye nem lepődött meg? Ha a száj egészségéről van szó, a víz nélkülözhetetlen. Ez a nyál egyik elsődleges összetevője, és kiemelten fontos a fogak és az íny egészsége szempontjából is.

3. Tejtermékek
A kalcium, a foszfát és a D-vitamin, melyek a sajtokban, a tejben és különféle tejtermékekben megtalálhatók, nagyon fontos ásványi anyagok. A fogak nagyrészt kalciumból állnak, és ha túl keveset visz be szervezetébe a táplálkozással, akkor növeli a fogszuvasodás és egyéb fogproblémák kockázatát. Ha valamilyen okból nem fogyaszthat tejterméket sokféle kalciummal dúsított gyümölcslé, növényitej és egyéb élelmiszerek elérhetők, amelyek éppoly hatékonyan képesek a kalciumpótlást biztosítani, mint a tej.

4. Cukormentes rágógumi
A cukormentes rágógumikkal étkezés után eltávolíthatjuk szánkból a fogainkra káros savakat. Vigyázat! A cukrot tartalmazó rágógumik tovább súlyosbíthatják fogaink állapotát!

5. Zöld és fekete teák
A zöld és fekete teák úgynevezett polifenolokat tartalmaznak, melyek kölcsönhatásba lépnek a lepedékkel és gátolják a káros baktériumokat, csökkentve azok fogkárosító savtermelését. Ez nem csak a fogszuvasodás megelőzésében segít, de az ínygyulladást is csökkenti, és más ínybetegségek kialakulásának megelőzésében is hatékony segítség lehet.

6. Mogyorófélék
A különböző mogyoró- és diófélék rengeteg vitamint és ásványi anyagokat tartalmaznak. Ilyen például a földimogyoró (tartalmaz kalciumot és D-vitamint), a mandula (magas kalciumszint), a kesudió (serkenti a nyálképződést), és a dió (tartalmaz rostokat, folsavat, vasat, tiamint, magnéziumot, niacint, E-vitamint, B6-vitamint, káliumot és cinket).