Bejelentkezés:+36 1 260-3988 | Online

Az úgynevezett "fast food" káros hatásai fogainkra

Egyre kevesebb időnk jut az egészséges ételek elkészítésére, gyakran helyettesítjük őket gyorsan beszerezhető és elkészíthető, vagy útközben is fogyasztható élelmiszerekkel. Ezek közé nem csak a gyorséttermek ételei tartoznak, de a pékségek, cukrászdák süteményei, a közértekben kapható gyorsételek is. Miközben időt és energiát spórolunk magunknak, ártunk is a szervezetünknek. Lássuk, milyen negatív hatásokkal számolhatunk fogaink esetében a gyorsélelmiszerek fogyasztása során.

Magas cukortartalom

Az édes pékáruk, más gyors ételek egyik jellemzője a magas cukortartalom. A cukor a szájban élő baktériumok tápanyaga, melyek a cukrok bontása közben savakat termelnek, és a savas közeg károsítja a fogzománcot, ezzel előidézve a fogszuvasodást.

 

Magas szénhidráttartalom

A gyorsélelmiszerek egyik fő jellemzője a magas szénhidráttartalom. A táplálékban található szénhidrát laktat, épp ezért fogyasztjuk előszeretettel ezeket. Az étel szénhidrát tartalma ugyanakkor hasonlóan viselkedik a szájban, mint a cukor, így növeli a fogakon kialakuló plakk mennyiségét, serkenti a baktériumok működését és fogszuvasodáshoz vezet.

 

Magas savtartalom, savas PH érték

A gyorsélelmiszerek nagy része savas kémhatású, ami nem csak a gyomornak, de a fogzománcnak is árt. A savas közeg a szájban roncsolja, gyengíti a fogzománcot.

 

Kevés rágással fogyasztható állag

A gyors fogyaszthatóság elősegítésére ezen élelmiszerek állaga rendkívül lágy, puha, alig igényel rágást. A rágás hiánya több problémát is okozhat. A rágás során fokozódik a nyáltermelés, ami az emésztés első fázisa és aminek hiánya rontja az emésztés hatékonyságát. Másrészt a túl puha élelmiszer könnyebben feltapad a fog, az íny és a nyelv felszínére, ezzel fokozva a plakk képződést. Fogaink a kemény és rágós ételek fogyasztásával minimális öntisztuláson esnek át, akár evés közben is.

 

Alacsony vitamintartalom

A pékáruk, gyorsélelmiszerek másik jellemzője az alacsony vitamin és ásványi anyag tartalom, ami huzamos idejű, egysíkú fogyasztás esetén a szervezet vitamin és ásványi anyag tartalékainak kimerüléséhez és hiánybetegségek kialakulásához vezethet. A vitamin és ásványi anyag hiány az íny állapotát is rontja, akár fogáagybetesgéshez vezethet.

 

Elhízást okoznak, növelik a cukorbetegség kockázatát

A gyorsélelmiszerek magas cukor- és szénhidrát tartalmuk mellett (vagy inkább amiatt) jelentős mennyiségű kalóriát visznek be a szervezetbe. Mivel a legtöbbször nehéz tájékozódni adott pékáru, gyorséttermi étel konkrét tápértékéről, könnyen előfordul, hogy észrevételnül és akaratlanul is túl nagy mennyiségű kalóriát viszünk be egy-egy gyorsétekzés során. A rendszeres túlzott mértékű cukor és szénhidrát fogyasztás megnöveli a cukorbetegség, inzulinrezisztencia kialakulásának kockázatát. Egyes kutatások arra utalnak, hogy az elhízás és a fogíny betegségei között ok-okozati összefüggés lehetséges, míg a cukorbetegek esetében egyértelmű a kapcsolat az ínygyulladás, fogágybetegség és az alapbetegség megléte között.

Álláslehetőség

Fogászati asszisztenst keresünk másodállásban.
A jelentkezéseket az info@dikodent.hu email címen várjuk.
Rendelőnk elérhetősége
Cím:
DikoDent Kft. Fogorvosi Rendelő
1102 Budapest
Kőrösi Csoma Sándor út 40. C
épület 120.
Telefon:
+36 1 260-39-88
+36 30 495-96-92
Nyitvatartás:
Hétfő:
8:00 - 20:00
Kedd:
8:00 - 20:00
Szerda:
8:00 - 20:00
Csütörtök:
8:00 - 20:00
Péntek:
8:00 - 20:00