Vénasszonyok nyara

Eljött az ősz, és mégis sokszor olyan jó az idő, hogy az ember a nyárban érzi magát. Meleg van, eltikkadunk, megszomjazunk, izzadunk. Ha van rá mód, strandra vagy vízpartra járunk. Az őszi melegben se feledkezzünk meg fogainkról, és bár már hivatalosan nincs nyár, a nyári "szabályokat" ilyenkor is tartsuk be, fogaink védelmében.

 

Továbbra is kerüljük a cukros és/vagy szénsavas italok - üdítőitalok, energiaitalok, sportitalok, cukrozott gyümölcslevek - fogyasztását. Igyunk helyettük vizet, vagy készítsünk házilag egészséges és fogbarát frissítőket magunknak. Itt (http://dikodent.hu/husito-nyari-italok-melyek-fogainknak-sem-artanak) megtalálható néhány egyszerűen elkészíthető finomság receptje.

 

Minden cukros italt, és a valódi gyümölcslé is ide tartozik, a lehető legrövidebb ideig tartsunk a szájüregben, elkerülve ezzel, hogy fogaink hosszan érintkezzenek az ital fogat károsító cukor- vagy savtartalmával. Vagyis az italt ne kortyolgassuk, szopogassuk. Esetleg használjunk szívószálat, így elkerülve, hogy fogaink érintkezzenek az itallal.

 

Bár egy-egy finom hideg italban nagyon jó a jégkocka, semmiképp se rágcsáljuk el, mert fogzománc sérüléshez vezethet a kemény jég rágcsálása. 

 

Amíg szépen süt a nap és módunk van rá, használjuk ki a lehetőséget, és (bőrünk egészségére is odafigyelve) tartózkodjunk sokat a napon, ezzel fokozva a szervezet D-vitamin termelését, mely elősegíti a kálcium beépülését fogainkba, csontjainkba.